Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 33 Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. november 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 33 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”I forlængelse af svar på spørgsmål 377, 2006-07, bedes ministeren redegøre for baggrunden for, at udgiften til retshjælp ved advokat er faldet fra 26,9 mio. kr. i 2000 til 21,4 mio. kr. 2006 samt oplyse, om tallene er i løbende priser eller i faste priser.

 

Spørgsmålet har tidligere været stillet i folketingsåret 2006-07 jf. REU alm. Del – spm. 452.”

 

Svar: Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Domstolsstyrelsen, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Domstolsstyrelsen er ikke i besiddelse af statistiske oplysninger, som kan belyse baggrunden for, at udgifterne til retshjælp ved advokat er faldet fra 26,9 mio. kr. i 2000 til 21,4 mio. kr. i 2006.

 

Det bemærkes i den forbindelse, at i det omfang retshjælp ikke er omfattet af en forsikring, skal en anmodning om udbetaling af vederlag til advokat for ydet retshjælp sendes til retten.

 

Rettens beslutning om, hvorvidt en anmodning skal efterkommes, er af judiciel karakter. Domstolsstyrelsen har derfor ikke indflydelse på og modtager ikke oplysninger om, i hvilket omfang retten i den enkelte sag beslutter at udbetale vederlag til en advokat for ydet retshjælp.

 

En nærmere redegørelse for, hvorfor udgifterne til retshjælp ved advokat er faldet i perioden 2000 - 2006, vil forudsætte, at der gennemføres en manuel gennemgang af alle indkomne anmodninger om udbetaling af vederlag for ydet retshjælp for blandt andet at kunne fastlægge, om der er sket en ændring i vederlagets gennemsnitlige størrelse over årene.

 

Domstolsstyrelsen skal i øvrigt bemærke, at der pr. 1. januar 2007 trådte en ny bekendtgørelse om offentlig retshjælp ved advokat i kraft.

 

Med henblik på at sikre en ensartet administration af de nye regler har styrelsen taget initiativ til, at praksis for ydelse af retshjælp bliver drøftet nærmere med repræsentanter fra retterne.

 

Domstolsstyrelsen kan afslutningsvis oplyse, at de i besvarelsen af spørgsmål nr. 377 fra Folketingets Retsudvalg oplyste årlige udgifter til retshjælp er angivet i løbende priser.”