Folketingets Retsudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             17. december 2007

J. nr.           004-U14-3

Deres ref.

  

 

Retsudvalget har i brev af 17. oktober 2007 stillet mig følgende spørgsmål 66 (REU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr. 31:

”Ministeren bedes kommentere artikel i Ekstra Bladet den 16. september 2007, s. 17, "Fingre på dine bryster" og oplyse hvilke nye regler der er kommet for sikkerhedskontrol af flyrejsende og om ministeren finder at demokratiet er så truet, at det er nødvendigt at tjekke bh- og trussekanter i lufthavnen.”

 

Svar:

Jeg har indhentet en udtalelse fra Statens Luftfartsvæsen, der oplyser, at der ikke i de seneste år er kommet nye bestemmelser eller fastlagt nye standarder for manuelt eftersyn af personer. Det manuelle eftersyn består i et eftersyn af den pågældende passager ved anvendelse af hænderne, eventuelt suppleret med en håndholdt metaldetektor, og har primært til formål at finde forbudte genstande, som ikke indeholder metal.

 

På baggrund af EU Kommissionens inspektioner i medlemslandene er der kommet øget fokus på sikring af kvaliteten af det manuelle eftersyn til forebyggelse af forbrydelser mod luftfartens sikkerhed.

 

Københavns Lufthavn og andre danske lufthavne har i den anledning iværksat flere tiltag for at sikre, at kvaliteten af de manuelle eftersyn lever op til såvel nationale som internationale standarder og bestemmelser.

 

Med venlig hilsen

 

 

Carina Christensen