Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 266 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 266 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvad der er sket med de udenlandske kvinder, der blev anholdt under razziaer i prostitutionsmiljøet før jul, herunder især razziaen i København.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Rigspolitiet har i den seneste tid været inddraget i følgende målrettede aktioner mod prostitutionsmiljøet i København:

 

1. Den 4. oktober 2007 gennemførte Københavns Politi en målrettet indsats mod narkotika- og prostitutionsmiljøet omkring Hovedbanegården, Istedgade og Skelbækgade. I den forbindelse blev et større antal kvinder frihedsberøvet.

 

17 af de anholdte var EU-borgere (fra Rumænien, Tjekkiet, Bulgarien, Sverige). Disse kvinder blev efter endt sagsbehandling løsladt.

 

I forbindelse med aktionen blev yderligere 11 udenlandske kvinder frihedsberøvet, hvor Københavns Politi fandt grundlag for at forelægge sagerne for Udlændingeservice med henblik på afgørelse om ud- eller afvisning. Udlændingeservices ud- og afvisningsvagt traf i 9 sager afgørelse om udvisning med indrejseforbud i 1 år og i 2 sager afgørelse om afvisning. Kvinderne blev alle fremstillet i Københavns Byrets Dommervagt, der opretholdt frihedsberøvelsen af dem.

 

Kvinderne blev få dage efter afhørt af Rigspolitiet, ligesom de fik mulighed for at tale med repræsentanter fra Reden – Stop Kvindehandel. Sagerne blev herefter på ny forelagt for Udlændingeservice med henblik på Udlændingeservices afgørelse om, hvorvidt udlændingene var omfattet af udlændingelovens § 33, stk. 14, om længere udrejsefrist for ofre for menneskehandel.

 

Udlændingeservice omgjorde herefter den 11. oktober 2007 i 8 af de ovennævnte 9 sager afgørelsen om udvisning og indrejseforbud. I de 2 ovennævnte sager om afvisning blev der truffet afgørelse om ophævelse af afvisning. I disse i alt 10 sager udsatte Udlændingeservice endvidere udrejsefristen i 30 dage fra afgørelsens dato. I den sidste af de 9 sager om udvisning med indrejseforbud fandt Udlændingeservice ikke grundlag for at ophæve afgørelsen om udvisning. Udlændingeservice lagde i den forbindelse vægt på, at kvinden havde oplyst, at hun ikke ønskede at benytte sig af tilbuddet om beskyttelse eller en samtale med Reden – Stop Kvindehandel. Kvinden blev den 18. oktober 2007 påset udrejst til Italien, hvor hun havde opholdstilladelse.

 

De øvrige 10 kvinder blev alle overført til Reden – Stop Kvindehandel, hvor Rigspolitiet efterfølgende kontaktede dem med henblik på at tilvejebringe forudsætningerne for udsendelse.

 

Flere kvinder udtrykte i den forbindelse ønske om at rejse hjem. I tiden mellem den 18. oktober og den 31. oktober 2007 blev 4 kvinder således påset udrejst.

 

Den 18. oktober 2007 meddelte Reden – Stop Kvindehandel, at 5 af de resterende 6 kvinder var forsvundet. Den 26. oktober 2007 meddelte Reden – Stop Kvindehandel, at den sidste kvinde ligeledes var forsvundet.

 

De 6 kvinder blev alle efterlyst med ”spærrekort” i kriminalregisteret.

 

2. Den 11. oktober 2007 gennemførte Københavns Politi en aktion i forbindelse med efterforskningen af en straffesag om rufferi og mulig menneskehandel. På et bordel blev 5 rumænske piger antruffet. Da Udlændingeservice ikke fandt, at der var grundlag for ud- eller afvisning, blev der ikke foretaget yderligere i sagen.

 

3. Den 21. – 22. november 2007 gennemførte Københavns Politi en målrettet indsats mod prostitutionsmiljøet på Vesterbro. I den forbindelse blev et større antal kvinder frihedsberøvet. 3 af kvinderne var EU-borgere (Rumænien, Slovakiet). I 4 sager traf Udlændingeservice afgørelse om afvisning med udrejse straks. I 2 sager traf Udlændingeservice afgørelse om udvisning med indrejseforbud i 1 år. Kvinderne er efterfølgende udrejst/udsendt.

 

Rigspolitiet har endvidere været inddraget i yderligere følgende målrettede indsatser mod prostitutionsmiljøet andre steder i landet:

 

4. Den 29. november 2007 gennemførte Nordsjællands Politi i samarbejde med SKAT en målrettet indsats mod 6 adresser i Helsingør, hvor der i forbindelse med tidligere kontrolbesøg var konstateret bordelvirksomhed/massageklinik. Fra 3 af disse adresser blev der indbragt 7 thailandske kvinder. Kvinderne havde alle lovligt ophold i form af svenske Schengenviseringer. Sagerne blev forelagt Udlændingeservice, der ikke fandt grundlag for administrativ udvisning. Kvinderne blev herefter løsladt.

 

5. Den 5. december 2007 gennemførte Sydøstjyllands Politi en målrettet kontrolindsats mod prostitutionens bagmænd omfattende 14 bordeller i Vejle. 13 kvinder blev antruffet i forbindelse med aktionen, herunder 6 danske kvinder. Ud af de 7 udenlandske kvinder var 5 kvinder statsborgere i Thailand, alle med lovligt ophold i Danmark som familiesammenførte, 1 kvinde var af nigeriansk oprindelse, men havde østrigsk statsborgerskab, og 1 kvinde var nigeriansk statsborger med opholdstilladelse i Danmark. Der var således ikke grundlag for frihedsberøvelse af kvinderne.”