Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 254 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. januar 2008.

 

Ministeren for sundhed og forebyggelse vil besvare spørgsmål nr. 251-253 og nr. 255.

 

 

 

Lene Espersen                                   /

 

Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 254 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvilke konsekvenser har det i fortsættelse af forrige spørgsmål for erstatninger fra private forsikringsordninger, hvis dødsårsagen angives som ukendt?”

 

Svar:

 

Spørgsmålet vedrører forsikringsaftalelovens § 22, stk. 1. Heraf fremgår følgende:

 

”22. Den sikrede skal, hvis han rejser krav mod selskabet, give dette alle ham tilgængelige oplysninger om forhold, som kan være af betydning for bedømmelsen af forsikringsbegivenheden, for fastsættelsen af det beløb, selskabet skal yde, eller for de dækningskrav, selskabet måtte have mod andre.

Stk. 2. ---” 

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen rettet henvendelse til Forsikring & Pension, der har oplyst følgende:

 

”Hvorvidt den sikredes oplysning om, at dødsårsag er ukendt, jf. dødsattest, kan have konsekvenser for erstatning fra en privat forsikringsordning, må bero på, om dette kan have betydning for selskabets bedømmelse af forsikringsbegivenheden og for fastsættelsen af det beløb, selskabet skal yde. Om det er tilfældet, vil afhænge af flere konkrete forhold, primært af type forsikringsprodukt og forsikringsbetingelser, af tegningstidspunkt, samt hvad den forsikrede måtte have oplyst selskabet på tegningstidspunktet.”

 

Det vil således afhænge af de konkrete omstændigheder i en sag, om det forhold, at dødsårsagen angives som ukendt, får betydning for, hvorvidt der kan udbetales erstatning fra en privat forsikring.