Dato:            11.3.2008

Kontor:        Retsstillings og Internationalt kt.

J.nr.:              200816200-100

Sagsbeh.:     Iho

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 253 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren og ministeren for sund­hed og forebyggelse den 29. januar 2008

 

Spørgsmål 253:

"Kan ministrene bekræfte, at der ikke tildeles patienterstatning i de tilfælde, hvor dødsårsagen angives som ukendt, og vil ministrene i givet fald være indstillet på at overveje, om erstatning alligevel skal kunne tildeles i sådanne sager, hvis det kan påvises, at der er sket fejl fra offentlige myndigheders side f. eks. i forbindelse med udfærdigelsen af dødsattesten?"

 

 

Svar:

Jeg har modtaget følgende udtalelse fra Patientforsikringen, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”I henhold til reglerne om patientforsikring tilkendes erstatning til efterladte i tilfælde, hvor dødsfaldet med overvejende sandsynlighed skyldes den udførte behandling, og erstatningsbetingelserne i lov nr. 547 af 24. juni 2005 om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet §§ 19-21 i øvrigt er opfyldt. I dødsfaldssager skal Patientforsikringen sÃ¥ledes tage stilling til, om dødsfaldet mest sandsynligt skyldes patientens grundsygdom eller den udførte behandling. Ved denne vurdering indgÃ¥r samtlige lægelige oplysninger i sagen, herunder især sygehusjournalerne, der indeholder en detaljeret beskrivelse af omstændighederne forud for dødsfaldet. Hvis sygehusjournalerne peger i retning af, at dødsfaldet med overvejende sandsynlighed skyldes behandlingen, kan der sÃ¥ledes ydes erstatning, uansat at dødsÃ¥rsagen er angivet som ukendt i dødsattesten.”

 

Jeg finder derfor ikke anledning til yderligere overvejelser om erstatning i sager, hvor der påvises fejl i forbindelse med udfærdigelsen af dødsattesten.