Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 25 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. november 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 25 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministerens kommentarer udbedes til artikel af 9/10-07 fra P4 København: ”Ny lov går ud over voldsramte kvinder”.

 

Spørgsmålet har tidligere været stillet i folketingsåret 2007-08, 1. samling, jf. REU alm. del – spm. 63.”

 

 

Svar:

 

Artiklen i P4 København giver udtryk for, at forældreansvarsloven gør det nemmere for voldelige ægtemænd at finde frem til deres hustruer, også selvom de er flyttet på krisecenter. Det skyldes, at flere forældre efter den nye lov vil have fælles forældremyndighed, og at faren dermed har ret til flere informationer om barnet. Endvidere anføres det, at forældreansvarslovens varslingsregel på 6 uger giver problemer for kvinderne, der ofte vælger at forlade hjemmet, når manden ikke er hjemme. 

 

Jeg er meget enig i, at vold mod et barn eller vold i familien er meget belastende, navnlig for barnet. I en sådan situation kan det stride mod barnets interesser, at forældrene har fælles forældremyndighed.

 

Jeg kan oplyse, at forældreansvarsloven netop tager højde for denne situation. Af forarbejderne til loven fremgår det, at vold imod barnet eller andre i familien kan udgøre sådanne omstændigheder, at fælles forældremyndighed ikke kan antages at være i barnets interesse. Domstolene vil derfor også have mulighed for at ophæve den fælles forældremyndighed, hvis en af forældrene beder om det.

 

Særligt i sager, hvor der er fælles forældremyndighed, og en forælder er flyttet på krisecenter med barnet på grund af vold i familien, vil der være behov for at træffe en hurtig afgørelse om midlertidig forældremyndighed, idet den anden forælder ellers vil kunne få barnet udleveret fra daginstitution, skole eller lignende.

 

Statsforvaltningerne er derfor også af Familiestyrelsen instrueret om at vejlede den forælder, der er flyttet på krisecenter, og hvor volden er tilstrækkeligt dokumenteret, f.eks. ved anmeldelse til politiet eller kommunen eller ved krisecentererklæring, om hurtigst muligt at søge om midlertidigt at få tillagt forældremyndigheden alene.

 

Efter forældreansvarslovens § 15 skal en forælder, der vil ændre sin eller barnets bopæl til et andet sted her i landet eller i udlandet, underrette den anden forælder herom senest 6 uger før flytningen.

 

Jeg kan oplyse, at forældreansvarslovens varslingsregel som udgangspunkt omfatter alle forældre. En manglende overholdelse af varslingspligten er ikke sanktioneret, men vil kunne indgå som et element i en eventuel sag om forældremyndighed og barnets bopæl.

 

En manglende overholdelse af varslingspligten kan dog ikke antages at få betydning i en sag, hvor en forælder har forladt hjemmet for at beskytte sig selv eller barnet imod overgreb.

 

Jeg mener på den baggrund ikke, at forældreansvarsloven gør det vanskeligere for en forælder at beskytte sine børn mod overgreb fra den anden forælder.