Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 247 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 247 af 25. januar 2008 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren redegøre for, om den danske lovgivning vedrørende videoovervågning følger de retningslinjer, som er vedtaget af Europarådets Committee on Legal Cooperation (CDCJ) i maj 2003?”

 

Svar:

 

Europarådets stående komité for retligt samarbejde (CDCJ) vedtog i maj 2003 en rapport, der indeholder retningslinjer for beskyttelse af personer i forbindelse med indsamling og behandling af oplysninger ved hjælp af tv-overvågning.

 

Sigtet med retningslinjerne er at udvide og specificere bestemmelser i tidligere instrumenter, herunder Europarådets konvention om persondatabeskyttelse (konvention nr. 108), for så vidt angår behandling af personoplysninger indsamlet ved tv-overvågning.

 

Retningslinjerne indeholder bl.a. (ikke-bindende) henstillinger til, i hvilke situationer indsamling af oplysninger ved hjælp af tv-overvågning bør undgås, i hvilket omfang der bør ske behandling af indsamlede oplysninger, hvordan og hvor længe oplysninger bør opbevares, og hvordan der generelt og over for den registrerede bør oplyses om, at der foregår tv-overvågning og i forbindelse hermed behandles personoplysninger.

 

I dansk ret er spørgsmålet om indsamling og behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning reguleret i henholdsvis tv-overvågningsloven og persondataloven. Disse love indeholder bl.a. bestemmelser om muligheden for at foretage tv-overvågning, om behandling, herunder opbevaring og sletning mv., af personoplysninger, der er fremkommet ved tv-overvågning, og om oplysningspligt over for den registrerede, herunder i form af skiltning. Herudover gælder der efter dansk ret bl.a. en række forvaltningsretlige og arbejdsretlige principper, som har betydning for adgangen til at foretage tv-overvågning og for behandlingen af personoplysninger, der er fremkommet ved tv-overvågning.

 

Efter Justitsministeriets opfattelse sikrer dansk ret – således som det henstilles i retningslinjerne fra Europarådet – et højt niveau af databeskyttelse ved indsamling og behandling af personoplysninger i forbindelse med tv-overvågning.