UDENRIGSMINISTERIET

 

 

 

 

Udenrigsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 246 af 25. januar 2008 fra Folketingets Retsudvalg, REU, alm.del.

 

 

Spørgsmål nr. 246:

 

Kan ministeren i fortsættelse af spørgsmål 245 bekræfte, at Udenrigsministeriet som udgangs­punkt ikke kan gøre andet i den pågældende sag end at hjælp med advokatbistand?

 

Svar:

 

Udenrigsministeriet har hverken forudsætninger for eller adkomst til at intervenere over for en domstol i en retssag i et andet land – lige så lidt som Danmark ville acceptere andre landes indblanding i straffesager, der verserer her i landet.

 

Udenrigsministeriets bistand i sager som den pågældende vedrørende fængsling af danske stats­borgere i udlandet omfatter regelmæssig kontakt med den fængslede, herunder besøg i fængslet, kontakt med pårørende i Danmark, formidling af kontakt til lokal advokat og i dette tilfælde ligeledes kontakt med advokat i Danmark. Såvel ambassaden i Wien som General­konsulatet i Skopje har løbende fulgt retssagen med henblik på i samarbejde med forsvareren at sikre den fængsledes grundlæggende rettigheder, ligesom man har henledt de makedonske myndigheders opmærksomhed på de særlige forhold, der gør sig gældende i denne sag.

 

Straffedommen i Makedonien er anket. Udenrigsministeriet vil fortsat følge sagen nøje i løbende kontakt med forsvareren.