Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 244, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 25. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 244 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministerens kommentar udbedes til Ritzau Telegram 24/1-08: ”Kaos omkring køreprøver koster dyrt for elever”.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:

 

”Af § 40 i kørekortbekendtgørelsen fremgår, at kommunalbestyrelsen berammer køreprøver efter aftale med politiet. Køreprøver, praktiske prøver og vejledende helbredsmæssige køretest afholdes af politiet.

 

Ansvaret for tilrettelæggelse af køreprøveafviklingen, herunder anvendelse af ressourcer til berammelse og afholdelse af køreprøver ved de enkelte prøvesteder, påhviler de enkelte politikredse som et led i tilrettelæggelsen og varetagelsen af politikredsens samlede opgaver.

 

Nordsjællands Politi har oplyst, at nedbringelse af ventetider til afholdelse af teoriprøver og praktiske prøver gennem 2007 har været i fokus for politikredsen. Det er således lykkedes at nedbringe ventetiden væsentligt på alle kredsens prøvesteder, selvom antallet af afviklede køreprøver er steget i forhold til tidligere år. Området vil også fortsat i 2008 være genstand for særlig opmærksomhed.

 

Om aflysningen af en køreprøve ved prøvestedet i Helsingør, som der henvises til i Ritzau telegram af 24. januar 2008, oplyser Nordsjællands Politi, at den køreprøvesagkyndige, som skulle afvikle denne prøve samt yderligere 2 praktiske prøver og en teoriprøve, meldte sig syg aftenen forinden. Det lykkedes på prøvedagen at afvikle en af de praktiske prøver samt teoriprøven. Ved en meget beklagelig misforståelse fik kørelæreren til en praktisk prøve kl. 8 ikke underretning før prøvetidspunktet. Køreprøven blev omberammet til den 31. januar 2008 kl. 15.

 

Nordsjællands Politi har mere overordnet oplyst, at der for at imødekomme efterspørgslen på afvikling af køreprøver i Helsingør er tilført yderligere kapacitet til gruppen af køreprøvesagkyndige, som varetager prøveafviklingen på dette prøvested.

 

For så vidt angår ventetider på køreprøver er det Rigspolitiets opfattelse, at det er væsentligt for kørelærernes tilrettelæggelse af undervisningsforløbet og for at sikre den nødvendige sammenhæng mellem undervisning og prøveaflæggelse, at teoriprøve og praktisk prøve kan forventes gennemført uden større forsinkelser. Det er på den baggrund Rigspolitiets opfattelse, at ventetider på maksimalt 10 kontordage er det optimale, men at også en ventetid på højst 14 kontordage er acceptabel. Derimod vil en ventetid på mere end 14 kontordage normalt være uacceptabel.

 

Rigspolitiet vil også fremover nøje følge udviklingen i ventetiderne i landets politikredse.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.