Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 240 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. januar 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

fg. justitsminister

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 240 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes kommentere artiklen "Nordjysk firma viser tyv på nettet" fra Nordjyske Stiftstidende 18/1-08. Desuden bedes ministeren redegøre for, om politiet i henhold til gældende lovgivning har mulighed for at offentliggøre videoklip af f.eks. indbrudsforbrydelser, hvis dette kan hjælpe politiet med opklaringen af forbrydelsen?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigsadvokaten, hvortil der henvises:

 

”Nordjyllands Politi har oplyst, at det omtalte indbrud i en nordjysk virksomhed fortsat er under efterforskning. Den pågældende virksomhed har efterfølgende – efter påbud fra Datatilsynet – fjernet de optagelser af en formodet gerningsmand til indbruddet, som fandtes på virksomhedens hjemmeside.

 

For så vidt angår politiets muligheder for at offentliggøre fotografier af en formodet gerningsmand følger det af retsplejelovens § 818, stk. 2, at offentliggørelse af et foto­grafi kun må finde sted, såfremt der er begrundet mistanke om, at den pågældende har begået en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder.

 

Herudover gælder reglen i retsplejelovens § 818, stk. 3, hvorefter offentliggørelse af et fotografi dog ikke må foretages, såfremt det efter indgrebets formål, sagens betydning og den krænkelse og ulempe, som indgrebet må antages at forvolde den, som det rammer, ville være et uforholdsmæssigt indgreb.

 

Kompetencen til at træffe afgørelse om offentliggørelse af et fotografi træffes af poli­tiet, jf. retsplejelovens § 818, stk. 4.

 

Politiet kan således offentliggøre et fotografi af en formodet gerningsmand, herunder et fotografi optaget i gerningsøjeblikket, såfremt der er en begrundet mistanke om, at den pågældende har begået en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder, og såfremt det efter en konkret vurdering ikke er et uforholdsmæs­sigt indgreb.”

 

Det kan tilføjes, at det følger af straffelovens § 285, stk. 1, jf. § 276, at tyveri kan straffes med fængsel indtil 1 år og 6 måneder.