Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 236 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 236 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”I lyset af norsk TV2’s nyhed 21/1--08 kl. 23.30 og dagen derpå om, at sikkerhedsvagterne havde brugt umådeholdende magtanvendelse på Stenafærgen mellem Danmark og Norge, bedes ministeren oplyse, hvem der har jurisdiktionen på denne færgefart, og hvem der har ansvaret for uddannelsen og tilsynet med vagtværnet på disse færger, således at man kan have sikkerhed for, at der ikke sker unødig magtanvendelse og ulovlige indgreb overfor enkeltpersoner eller grupper.”

 

Svar:

 

De episoder, som ligger til grund for spørgsmålet, skal have fundet sted på færgen Stena Saga, der sejler mellem Frederikshavn og Oslo.

 

Efter det for Justitsministeriet oplyste er der tale om en svensk indregistreret færge. Dette betyder, at det grundlæggende er de svenske regler om vagtvirksomhed, der gælder på den pågældende færge, og at det er op til de svenske myndigheder at håndhæve disse regler.

 

Jeg kan oplyse, at de svenske regler om vagtvirksomhed – ligesom de danske – indebærer, at vagter skal have gennemgået bestemte uddannelsesforløb, og at vagtvirksomhed også i Sverige er underlagt myndighedernes tilsyn.