Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 233 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 233 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvordan fungerer ungeafdelingen i Statsfængslet i Vridsløselille?”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det med virkning fra 1. september 2007 blev besluttet, at 15-17-årige mandlige varetægtsfængslede fra Københavns Fængslers optageområde (København, Københavns Vestegn samt Lyngby-Gentofte) indtil videre som udgangspunkt skulle anbringes i den eksisterende arrestafdeling i Statsfængslet i Vridsløselille.  Efter en konkret vurdering kan 15-17-årige fra det øvrige Sjælland også placeres på afdelingen.

 

Der er med ordningen ikke ændret ved, at de sikrede sociale institutioner i videst muligt omfang skal benyttes som varetægtssurrogat, og der er ikke tilsigtet nogen ændringer i principperne for anbringelse af de unge varetægtsfængslede, der skal anbringes i kriminalforsorgens institutioner. 

 

Arrestafdelingen har en godkendt kapacitet på 20 pladser, hvoraf 4-6 af pladserne er møntet på 15-17-årige. I forbindelse med beslutningen om at anbringe de unge varetægtsfængslede i Statsfængslet i Vridsløselille vurderede man, at arrestafdelingens rammer og de personalemæssige kompetencer gør afdelingen velegnet til at varetage de særlige opgaver, der er forbundet med de unges ophold. Direktoratet for Kriminalforsorgen har i den forbindelse bemærket, at der efter bekendtgørelse om behandlingen af 15-17-årige, der anbringes i kriminalforsorgens institutioner, påhviler institutionen en særlig forpligtelse til at søge etableret et særligt behandlingsprogram for den unge, og det påhviler institutionen at beskytte den unge mod uheldig påvirkning fra medindsatte.

 

I forbindelse med beslutningen om placering af de unge i afdelingen blev der etableret et selvforplejningskøkken samt bevilget ressourcer til kompetenceudvikling af personalet. Når afdelingen huser fire unge eller mere, bliver afdelingen bemandet med en ekstra funktionær, og der afvikles herefter et skemalagt program, som udover to lektioner undervisning, der tilbydes hver dag uanset antallet af unge, inkluderer kondi/spinning, fælles madlavning/indkøb og gårdtur. Når afdelingen huser færre end fire unge, er der af ressourcemæssige årsager ikke mulighed for at bemande afdelingen med en ekstra funktionær. De unge tilbydes dog under alle omstændigheder to lektioners undervisning hver dag og har mulighed for at bruge afdelingens kondirum.

 

Der har pr. 5. februar 2008 siddet i alt 20 unge på afdelingen siden starten i september 2007. Den gennemsnitlige opholdstid har været 16,5 dage. Statsfængslet har i de seneste måneder oplevet et stort pres på det begrænsede antal pladser på afdelingen, der er møntet på unge. Den 19. februar 2008 var 4 unge placeret på afdelingen.

 

På baggrund af oplysninger fra Statsfængslet i Vridsløselille er det Direktoratet for Kriminalforsorgens vurdering, at der er tale om en ordning, der fungerer tilfredsstillende.