Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 209 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 209 af 17. januar 2008 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Kan det oplyses, i hvor mange større og grove voldssager – herunder knivstikkeri og skudepisoder – videooptagelser har været anvendt med succes til at udfinde gerningsmænd? Hvis ikke, kan der så nævnes eksempler på sådanne sager?”

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:

 

”[J]eg har, da der ikke findes statistiske oplysninger om anvendelsen af videoop­tagelser i straffesager, anmodet Københavns Politi om en udtalelse. [..]

 

Københavns Politi har oplyst, at videoovervågning i f.eks. banker og sparekasser i flere tilfælde har været anvendt til at efterlyse og udfinde gerningsmænd til bankrøve­rier, men at der også findes eksempler på, at videoovervågning har været anvendt til at udfinde gerningsmænd i større og grovere voldssager. Herudover har Københavns Po­liti oplyst, at det i dag er et naturligt led i efterforskningen af alvorligere sager, at det undersøges, hvorvidt der på eller omkring gerningsstedet eller på eventuelle ruter til eller fra gerningsstedet findes videoovervågning, der kan anvendes i efterforskningen.

 

Københavns Politi har som eksempel på en straffesag, hvor videooptagelser forventes at blive anvendt, bl.a. nævnt en sag, hvor en person blev overfaldet og dræbt på Øster­gade ved Kongens Nytorv den 5. januar 2008. I denne sag forventes en række video­optagelser at ville kunne medvirke til at fastlægge, hvilken rolle hver enkelt af de sig­tede har haft i forbindelse med drabet.

 

I en anden verserende sag forventes videoovervågning uden for butikker og værtshuse at ville kunne medvirke til at fastlægge, hvem af de mange tilstedeværende, der var involveret i et overfald.

 

Herudover har Københavns Politi oplyst, at man i øjeblikket behandler en voldssag, hvor forurettede på en tankstation blev tildelt behandlingskrævende slag i ansigtet med en ølflaske, og hvor videooptagelser fra tankstationen har bidraget væsentligt til at identificere gerningsmanden.

 

Endelig har Københavns Politi nævnt, at videooptagelser indgik i en sag fra 2007 ved­rørende et groft knivoverfald på Flintholm Station som en del af bevismaterialet i sa­gen.”