Folketingets Retsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Retsudvalget har i brev af 10. januar 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 196 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (Enhedslisten).

 

 

Spørgsmål nr. 196:

”Ministeren bedes med henvisning til artikel i Information 3/1-08: ”Jeg måtte ikke udtale mig”, hvoraf bl.a. fremgår, at forskere under Beskæftigelsesministeriet fik mundkurv på under valgkampen, tilsende udvalget en redegørelse om sagen.

Ministeren bedes endvidere oplyse,

-          om ministeren mener, at de omhandlede instrukser m.v. til medarbejderne er i overensstemmelse med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed, og

-          hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre, at offentligt ansatte har fuld ytringsfrihed og ikke fÃ¥r mundkurv pÃ¥ heller ikke under valgkampe.”

 

 

Endeligt svar:

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har udarbejdet en redegørelse for sagen, som jeg henviser til. Redegørelsen vedlægges som bilag til dette svar. 

 

For så vidt angår de retningslinjer, der blev udsendt i forbindelse med valget til Folketinget, er der tale om helt normal kutyme, som er en konsekvens af, at der under en valgkamp alene udføres sagsbehandling, der sikrer ”embedsforretningernes uforstyrrede førelse”.

 

Retningslinjerne er i øvrigt udsendt på baggrund af de retningslinjer, der efter sædvanlig praksis udgår fra Statsministeriet til alle ministerier i forbindelse med udskrivning af valg til Folketinget.

 

Ingen af de udsendte retningslinjer begrænser på nogen måde NFA´s forskeres muligheder for at offentliggøre eller udtale sig om forskningsresultater. Jeg henviser i den forbindelse til mit svar på spm. 31 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. Jeg vedlægger kopi af dette svar.

 

Ansatte i Beskæftigelsesministeriet er omfattet af de almindelige regler, der gælder for offentligt ansatte om ytringsfrihed og tavshedspligt, og den konkrete sag giver mig ikke anledning til at iværksætte nogen særlige initiativer i den henseende.

Grundlovens § 77 om ytringsfrihed udelukker, at offentlige myndigheder indfører censur over for deres ansatte, når de ansatte ytrer sig på egne vegne (som privatpersoner). Ledelsen i en offentlig myndighed kan derimod fastsætte regler for, hvem der må udtale sig på myndighedens vegne og give retningslinjer for indholdet af sådanne udtalelser.

 

Jeg henviser herved til de svar, der er afgivet af statsministeren den 9. januar 2008 og justitsministeren den 8. januar 2008 på henholdsvis spørgsmål S 270 og S 260, stillet af samme spørger, om forsvar for ytringsfriheden og initiativer til sikring af offentligt ansattes ytringsfrihed.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen