Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 135 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. december 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 135 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren give et overslag over, hvor lang tid der vil gå, før politikredsreformen er fuldbyrdet, og normativet er opfyldt, i forhold til i hver enkel politikreds?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Hverken politireformen eller de bevillingsmæssige forudsætninger i flerårsaftalen for 2007-2010 indebærer en udvidelse af politistyrkens samlede størrelse eller i øvrigt af antallet af ansatte i politiet. Det er således ikke et led i implementeringen af politireformen at udvide personaleantallet i de nye politikredse, men reformen indebærer en vis omfordeling af politistyrken mellem Rigspolitiet og politikredsene og politikredsene imellem. Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 133 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) er det i forbindelse med politireformen forudsat, at der ikke længere vil være centralt fastsatte personalenormativer, der angiver størrelsen af de forskellige personalegrupper i politikredsene. Rigspolitiet har imidlertid i forbindelse med uddelegeringen af bevillingen til de nye politikredse estimeret et foreløbigt styrkemål for hver af disse frem til 2011.

 

Implementeringen af politireformen har som oplyst i besvarelsen af spørgsmål nr. 152 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) medført en ekstraordinær stor afgang fra politistyrken bl.a. som følge af en udvidet mulighed for ældre ledere i politiet til at fratræde før tid. Hertil kommer, at der i 2007 har været en nettoafgang på 98 politifolk i forbindelse med tjenestefrihed mod tidligere ca. 30 politifolk om året. Den øgede afgang skal erstattes gennem nyansættelser af politibetjente på prøve, hvilket indebærer, at der i 2008-2010 vil være relativt mange politiskoleelever på teoretisk uddannelse på Politiskolen. I øvrigt kan nævnes, at der fra 1. oktober 2007 har været en mulighed for at kunne fortsætte udover den hidtidige aldersgrænse på 63 år, og at i hvert fald 15 ansatte i 2008 vil få deres tjeneste forlænget efter denne ordning.

 

Den samlede politistyrke forventes fra og med 2009 at være tilstrækkelig stor til, at politikredsenes styrkemål målt på antallet af ansatte for 2011 vil kunne opfyldes. Om antallet af polititjenestemænd, der rent faktisk arbejder i politikredsene, også vil være på det forudsatte niveau, afhænger imidlertid af, at af- og tilgang til politistyrken på landsplan forløber som forudsat i Rigspolitiets prognoser. Der henvises i den forbindelse til min samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 133 og 134.”