Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

ECO/ J.nr. 2007-7019

Folketingets Retsudvalg

 

 

 

Dato: 9. januar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Retsudvalgs brev af 18. december 2007 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 122 (REU Alm. del).

­

 

Spørgsmål nr. 122:

 

”Vil ministeren redegøre for unge kriminelles vilkår under afsoning på ungdomsinstitutioner? Ministeren bedes herunder redegøre for de unge kriminelles opholdsvilkår og arbejds- og sikkerhedsforhold. ”

 

Svar:

Når unge kriminelle anbringes på et opholdssted, som er oprettet efter reglerne i serviceloven, er opholdsstedet og den anbragte unge omfattet af reglerne i serviceloven.

 

Det betyder, at det er den stedlige kommunalbestyrelse, der godkender og fører tilsyn med private opholdssteder, jf. servicelovens § 142, stk. 5.

 

Dette indebærer blandt andet, at kommunalbestyrelsen skal godkende opholdsstedets pædagogiske metode og målsætning for det pædagogiske arbejde i forhold til opholdstedets målgruppe samt godkende opholdsstedets fysiske rammer som egnet til formålet.

 

Ved godkendelse af opholdsstedets fysiske rammer skal det blandt andet vurderes, om bygningerne lever op til et passende niveau af fysisk tilgængelighed, om de trafikale forhold gør beliggenheden egnet til formålet, og om bygningerne er egnet til beboelse og giver beboerne mulighed for aktiviteter og privatliv.

 

Kommunalbestyrelsen skal endvidere godkende den samlede medarbejdergruppes personlige og faglige kvalifikationer i forhold til målgruppen.  Kommunalbestyrelsen kan således afslå at godkende et opholdssted, hvis der i bemandingen ikke findes personale med tilstrækkelige kvalifikationer til at varetage den opgave, som opholdsstedet ønskes godkendt til.

 

Kommunalbestyrelsen fører løbende tilsyn med de godkendte tilbud, og med at de krav, der følger af godkendelsesgrundlaget, overholdes, herunder også om medarbejdersammensætningen modsvarer den oprindelige godkendelse af den samlede medarbejdergruppes personlige og faglige kvalifikationer.

 

Det er opholdsstedets ansvar at overholde lovgivningen, herunder vedrørende arbejdsvilkår og sikkerhedsforhold samt at indhente de fornødne godkendelser, tilladelser og o.l. fra andre myndigheder. Kommunen skal i forbindelse med det løbende tilsyn tillige føre tilsyn med, at opholdsstedet overholder lovgivningen.

 

Børn og unge, der er anbragt på opholdssteder efter servicelovens § 142, stk. 5 er omfattet af arbejdsskadeforsikringsloven. Opholdsstedet skal tegne en arbejdsskadeforsikring, der dækker personskader, som de anbragte børn udsættes for under ophold på opholdsstedet.

 

Kommunalbestyrelsen i den unges opholdskommunen fører tilsyn med den unge og de tilbud, som kommunalbestyrelsen har truffet afgørelse om i forhold til den enkelte unge. Tilsynet omfatter ikke det generelle driftsorienterede tilsyn med opholdsstedet, jf. ovenfor.

 

Under anbringelse uden for hjemmet af et barn eller en ung skal kommunalbestyrelsen i barnets eller den unges opholdskommune sikre, at kommunen mindst en gang om året taler med barnet eller den unge under tilsynsbesøg på anbringelsesstedet.

 

Under opholdet får den unge udbetalt lommepenge, tøjpenge og evt. arbejdsvederlag. KL udsender en gang årligt vejledende satser for de nævnte ydelser. Lommepenge til unge over 16 år og arbejdsdusør udgør henholdsvis 212 kr. pr. uge og 26 kr. pr. time ifølge KL’s vejledende satser for 2008.

 

Afgørelser om valg af anbringelsessted og ændring af et anbringelsessted kan af barnet eller den unge, der er fyldt 12 år, og af forældremyndighedsindehaveren indbringes for det sociale nævn efter reglerne i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. For at sikre, at børn og unge over 12 år får en reel klagemulighed, skal den sagsbehandler, pædagog eller andre, som barnet eller den unge henvender sig til med en klage over valg af anbringelsessted, sørge for at videregive klagen til rette myndighed.

 

For at sikre, at beliggenhedskommunen bliver opmærksom på henvendelsen om opholdsstedet No Name, sender jeg henvendelsen samt min besvarelse til Rebild Kommune til orientering.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen