Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 120 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. december 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 120 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke instrukser der gælder for anholdelse, herunder i hvilke situationer det er tilladt at give anholdte hætter over hovedet, overtræksdragter på m.v.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Det fremgår af retsplejelovens § 758, at en anholdelse skal ske så skånsomt, som omstændighederne tillader. Politiet kan under iagttagelse af bestemmelserne i retsplejelovens § 792 e foretage besigtigelse og undersøgelse af den anholdtes legeme og tøj med henblik på at fratage vedkommende genstande, som kan benyttes til vold eller undvigelse, eller som i øvrigt kan medføre fare for den anholdte eller andre.

 

I forbindelse med anholdelsen må den pågældende i øvrigt ikke undergives andre indskrænkninger i sin frihed, end anholdelsens øjemed og ordenshensyn nødvendiggør.

 

Eleverne på politiskolen modtager en grundig undervisning i retsplejelovens bestemmelser om anholdelse. I denne uddannelse er det et gennemgående tema, at enhver anholdelse skal gennemføres så skånsomt, som omstændighederne tillader.

 

Rigspolitiet kan i øvrigt oplyse, at politiet i forbindelse med planlagte anholdelser af gerningsmænd, der mistænkes for alvorlig kriminalitet, herunder terror, anvender engangskedeldragter til iklædning af de mistænkte fra anholdelsesstedet til personundersøgelsen hos Retsmedicinsk Institut. Til samme formål anvendes tillige hårnet, engangshandsker og sko-overtræk.

 

Engangskedeldragten skal forhindre, at de mistænkte og deres beklædning bliver forurenet med spor fra køretøjer og andre lokaliteter, som de nødvendigvis må opholde sig i, inden de kan personundersøges på Retsmedicinsk Institut.

 

Engangskedeldragterne forhindrer således afsmitning med Dna-spor og andre spor.

 

De anholdte bliver af samme årsag iført engangshandsker og skoovertræk. Hårnet er valgfrit, og det er også valgfrit, om kedeldragtens hætte skal benyttes.

 

De nævnte beklædningsgenstande er helt identiske med dem, som politiets kriminalteknikere anvender.”

 

Der henvises endvidere til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 119 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg.