Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1112 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. september 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 1112 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes oplyse, om der i det nye fængsel ved Horsens er indført nye regler i forbindelse med besøgende til fængslet (altså ikke besøgende til én indsat, men for at bese fængslet), således at man ikke kan få lov til at mødes med de indsattes talsmænd, uden at personalet er til stede, sådan som det ellers har været praksis i fængslerne.”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Statsfængslet Østjylland. Statsfængslet har over for direktoratet oplyst, at der ikke er indført nye regler om, at besøgende til fængslet ikke må mødes med de indsattes talsmænd, uden at personalet er til stede.

 

I Statsfængslet Østjylland følges den praksis, at besøgende til fængslet på forhånd kan anmode om at komme til at tale med en indsat. Er en sådan anmodning fremsat, vil mødet blive arrangeret på et passende sted i programmet. Dette var i øvrigt også praksis i det tidligere Statsfængsel i Horsens.

 

Hvis de besøgende har udtrykt ønske om en mere indgående drøftelse med talsmænd for de indsatte, vil dette ske i f.eks. et mødelokale, og de besøgende og indsatte vil i så fald være alene sammen.

 

Har de besøgende blot udtrykt ønske om at få mulighed for at møde en indsat, vil man almindeligvis arrangere dette i forbindelse med rundvisningen af de besøgende. Den, der forestår rundvisningen, vil i så fald typisk være til stede – i alt fald i området – under samtalen, der typisk i den situation vil bestå i en ganske uformel drøftelse om dagligdagen i fængslet.

 

Hvis besøgende undervejs i et besøg måtte fremsætte ønske om en samtale med en indsat, vil man naturligvis søge at imødekomme dette ønske, i det omfang tiden og de praktiske forhold tillader det.

 

Statsfængslet har bemærket, at de indsatte orienteres om besøg til fængslet ved opslag på afdelingernes opslagstavler. Hvis en indsat, herunder en talsmand, fremsætter ønske om at tale med de besøgende, vil de besøgende blive underrettet herom. Såfremt de besøgende ønsker det, vil der blive arrangeret et møde. Har begge parter udtrykt ønske om, at mødet foregår uoverværet, vil dette blive arrangeret.

 

Statsfængslet har endelig bemærket, at samtaler mellem indsatte og f.eks. Folketingets Ombudsmand, Den Europæiske Komite til Forebyggelse af Tortur mv. naturligvis altid vil foregå uoverværet, medmindre andet konkret måtte blive aftalt med de besøgende.