Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1102 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. september 2008.

 

 

 

Lene Espersen

fg. justitsminister

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 1102 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Mener ministeren, at en enkelt times observation er nok til, at iagttagelserne med vægt kan bruges i en børnesagkyndig undersøgelse, jf. at spørgeren i mindst et tilfælde er blevet bekendt med, at en times observation er indgået med afgørende vægt?”

 

Svar:

 

Det fremgår af afsnit 4.2 i Familiestyrelsens vejledning af 25. januar 2008 om børnesagkyndige undersøgelser, at der bør afholdes mindst to samtaler med barnet alene. Samtalernes formål er at få indtryk af barnets egen oplevelse af sin situation, af barnets trivsel og udvikling. Herudover har samtalen til formål at give et indtryk af barnets forhold til forældrene og eventuelle andre og om muligt af barnets forestillinger om fremtiden.

 

På baggrund af det opdrag, som statsforvaltningen har udarbejdet ud fra de oplysninger, som allerede fremgår af sagen, er det den børnesagkyndiges opgave at tilrettelægge undersøgelsen. Den børnesagkyndige skal sikre, at tilrettelæggelsen sker på en sådan måde, at barnets perspektiv og dets synspunkter bedst muligt kommer til udtryk. Det skal samtidig sikres, at den børnesagkyndige undersøgelse ikke må anses for at være til skade for barnet eller må anses for at være unødvendig efter sagens omstændigheder.

 

Hvordan barnet bedst muligt inddrages i den børnesagkyndige undersøgelse afhænger derfor af en konkret vurdering i den enkelte sag.

Â