Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1099 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. september 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 1099 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes redegøre for den gennemsnitlige ventetid for fornyelse af erhvervskørekort i de enkelte politikredse og i landet som helhed samt oplyse, om den lange ventetid er i overensstemmelse med de mål, der er sat for dette arbejde.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”Ansøgning om fornyelse af kørekort til erhvervsmæssig personbefordring indgives til en kommune. Kommunen forestår den lettere (ekspeditionsmæssige) del af behandlingen af ansøgningen og træffer i forbindelse hermed afgørelser af lettere (ekspeditionsmæssig) karakter, hvorefter sagen sendes til politiet til afgørelse af, dels om de helbredsmæssige betingelser for fornyelse er opfyldt i situationer, hvor der i lægeattesten er anført andre helbredsmæssige oplysninger end oplysninger om synsstyrke, dels om der foreligger strafbare forhold, der kan være til hinder for fornyelse af kørekort til erhvervsmæssig personbefordring, jf. færdselslovens § 58.

 

Er betingelserne for fornyelse af kørekortet opfyldt, orienterer politiet kommunen om udfaldet af afgørelsen, hvorefter kommunen forestår den videre sagsbehandling. Træffer politiet derimod afgørelse om, at kørekortet ikke kan fornyes, eller at kørekortet kun kan fornyes på særlige vilkår eller med tidsbegrænsning, sender politiet afgørelsen direkte til ansøgeren og orienterer kommunen herom.

 

I forbindelse med politiets behandling af sagen for så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt ansøgeren opfylder de helbredsmæssige betingelser, kan det være nødvendigt at forelægge sagen for Sundhedsstyrelsen ved den regionale embedslægeinstitution, ligesom det kan være nødvendigt at foretage partshøring, inden afgørelse træffes. Endelig kan det forekomme, at embedslægen anmoder om, at der til brug for sagens endelige afgørelse indhentes yderligere lægelige oplysninger, herunder fra speciallæge mv.

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Rigspolitiet anmodet politikredsene om en udtalelse. Det fremgår af disse udtalelser, at sagsbehandlingstiden hos politiet i sager om fornyelse af kørekort til erhvervsmæssig personbefordring varierer alt afhængig af, hvilke sagsbehandlingsskridt der skal foretages. Skal der således på grund af helbredsmæssige forhold indhentes udtalelser fra Sundhedsstyrelsen ved den regionale embedslægeinstitution og i forlængelse heraf foretages partshøring, vil sagsbehandlingstiden være noget længere, end hvis politiet umiddelbart på baggrund af de foreliggende oplysninger kan træffe afgørelse.

 

Er ansøgeren kendt i Kriminalregisteret, skal der i overensstemmelse med færdselslovens § 58 foretages en nærmere vurdering af, om ansøgeren opfylder de vandelsmæssige betingelser for fornyelse af kørekortet.

 

Det er således ikke muligt at opgøre en gennemsnitlig sagsbehandlingstid hverken på politikredsniveau eller på landsplan. Det er dog vurderingen, at ukomplicerede sager afgøres af politikredsene i løbet af 1-2 uger, efter at sagen er modtaget fra kommunen, hvorimod sagsbehandlingstiden i mere komplicerede sager, der kræver egentlig sagsbehandling, herunder indhentelse af udtalelser, afhængig af sagens karakter kan være op til 5 måneder.

 

Den fastlagte opgavefordeling mellem kommuner og politi og den omstændighed, at det ved behandlingen af kørekortsager i mange tilfælde er nødvendigt at indhente udtalelser fra andre myndigheder, kan således medføre, at sagsbehandlingstiderne bliver forlænget. Det er imidlertid Rigspolitiets vurdering, at behandlingen af sager på kørekortområdet er højt prioriteret i politikredsene.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse og supplerende oplyse, at kommunalbestyrelsen skal udstede et midlertidigt kørekort, hvis ansøgning om fornyelse af kørekort er indgivet, uden at fornyelse straks kan ske, jf. kørekortbekendtgørelsens § 70, stk. 3.