Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1097 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. september 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 

 


Spørgsmål nr. 1097 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”I hvor lang tid skal en fartovertrædelse være at finde på straffeattesten?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Efter § 11 i bekendtgørelse nr. 218 af 27. marts 2001 om behandling af personoplysninger i Det Centrale Kriminalregister (Kriminalregisteret) udsteder politiet straffeattester for private personer, når de pågældende fremsætter begæring herom.

 

I en sådan straffeattest til privat brug optages alene oplysninger om afgørelser om overtrædelse af straffeloven og lovgivningen om euforiserende stoffer samt udenlandske afgørelser.

 

Afgørelser om overtrædelse af færdselslovens hastighedsbestemmelser medtages sÃ¥ledes normalt ikke i straffeattester til privat brug. Færdselslovsovertrædelser vil dog fremgÃ¥ af straffeattesten, hvis overtrædelsen er omfattet af en afgørelse, som i øvrigt opfylder betingelserne for at blive pÃ¥ført straffeattesten. Det vil være tilfældet, hvis der er tale om f.eks. brugstyveri af motorkøretøj (straffelovens § 293 a) og en hastighedsoverskridelse, som pÃ¥dømmes samtidig.

 

Hvis der i givet fald er tale om bødestraf, vil afgørelsen fremgå af straffeattesten i 2 år fra datoen for endelig afgørelse, mens en betinget dom vil fremgå af straffeattesten i 3 år fra endelig afgørelse. Har den pågældende været indsat til afsoning, medtages afgørelsen på straffeattesten i 5 år fra den endelige løsladelse.

 

Rigspolitiet kan endvidere efter begæring udstede straffeattester til offentlig brug til en række nærmere angivne myndigheder og formål, jf. bekendtgørelsens §§ 21 og 22.

 

En straffeattest til offentlig brug indeholder som udgangspunkt kun oplysninger om afgørelser vedrørende overtrædelser af straffeloven. Domme for overtrædelse af anden lovgivning medtages dog, hvis der er idømt betinget eller ubetinget frihedsstraf, eller straffastsættelsen udsættes, eller hvis der frakendes rettigheder eller meddeles pålæg vedrørende den dømtes person eller fastsættes retsfølger i medfør af straffelovens §§ 68-70, jf. herved bilag 1 til bekendtgørelsen.

 

Overtrædelse af færdselslovens hastighedsbestemmelser straffes som hovedregel med bøde og under visse omstændigheder med betinget frakendelse af førerretten. I en række nærmere angivne tilfælde, jf. nærmere færdselslovens § 126, kan der dog ske ubetinget frakendelse af førerretten.

 

En afgørelse, der omfatter en ubetinget førerretsfrakendelse, vil fremgå af en straffeattest til offentlig brug i 10 år fra ophør af førerretsfrakendelsen.

 

Oplysning om afgørelser vedrørende betinget førerretsfrakendelse vil fremgå af en sådan straffeattest i 10 år fra afgørelsesdatoen.

 

Hvis der samtidig med en betinget førerretsfrakendelse er idømt en ubetinget frihedsstraf, vil afgørelsen dog fremgå af straffeattesten i 10 år fra endelig løsladelse eller fra udløb af prøvetiden efter prøveløsladelse.”