Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1086 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. september 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 1086 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvad kan ministeren oplyse om de svenske erfaringer med et fængsel for ADHD-indsatte?”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet oplysninger fra den svenske kriminalforsorg (Kriminalvården). Oplysningerne hidrører dels fra Kriminalvårdens hjemmeside, dels fra Kriminalvårdens ADHD-projektkoordinator.

 

Kriminalvården startede i 2006 to projekter vedrørende behandling af indsatte med ADHD i samarbejde med Stockholms läns landsting.

 

Kriminalvården har fået 8 mio. kr. fra Socialstyrelsen og Nationell psykiatrisamordning til at gennemføre projekterne, som fokuserer på psykisk forstyrrede kriminelle. Formålet med projekterne er at vurdere, om behandling af indsatte med ADHD mindsker risikoen for tilbagefald til kriminalitet og stofmisbrug. Formålet er desuden at mindske de indsattes ADHD-symptomer, som f.eks. aggressivitet, og vurdere om behandlingen påvirker deltagernes oplevelse af livskvalitet og funktionsduelighed, herunder om det forbedrer deres evne til at deltage i arbejde og/eller programvirksomhed.

 

Projekterne gennemføres på to anstalter i Stockholmsområdet.

 

På den ene anstalt, Norrtälje, er der plads til 202 indsatte med relativt lange straffe. De indsatte, som efter en grundig neuropsykiatrisk udredning vurderes at have ADHD, og som i øvrigt vurderes egnede til medicinering, bliver under afsoningen tilbudt behandling med lægemidlet Concerta i ca. 1 år. Målet er at behandle 30 indsatte. De indsatte skal med jævne mellemrum tale med læge og psykolog med henblik på at vurdere bivirkninger, effekt og livskvalitet. Efter løsladelsen er det hensigten, at behandlingen fortsættes i sundhedsmyndighedernes regi. Projektet startede i 2007 og er planlagt til at vare 3 år.     

 

På den anden anstalt, Håga, er der plads til 64 indsatte med kortere straffe på op til to år. I dette projekt deltager 54 indsatte med diagnosen ADHD, som tillige er amfetaminmisbrugere. Forud for behandling med lægemidlet Concerta gennemgår de indsatte en grundig neuropsykiatrisk udredning. Det er en forudsætning for udrednings- og behandlingsforløbet, at de indsatte under afsoningen ikke har et misbrug og er motiverede for behandling. For at gøre det muligt at måle effekten af behandlingen får en kontrolgruppe behandling med placebo, altså et lægemiddel uden virkning. Behandlingen påbegyndes umiddelbart før løsladelsen og varer i 24 uger. I behandlingsperioden skal patienterne have kontrolsamtaler med en læge to gange ugentligt. Ud over medicinering omfatter behandlingen også individuel samtaleterapi vedrørende ADHD og misbrug. Projektet er af to års varighed og forventes at blive afsluttet med udgangen af 2009. 

 

Kriminalvården har oplyst, at der skal ske en evaluering af projekterne, men at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at drage nogen konklusioner.