Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 108 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. december 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 108 (alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Hvilke tiltag agter ministeren at initiere generelt mod den tilsyneladende stigende vold mod buschauffører, ofte begået af indvandrerbander, og specifikt for at undgå, at visse busruter ikke kan besættes med chauffører i Århus, fordi chaufførerne reelt er truede på livet?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Østjyllands Politi har oplyst, at man har udarbejdet en opgørelse over politianmeldelser vedrørende buschauffører og buskontrollører i Århus Kommune for perioden 1. januar til 30. november for hvert af årene 2005, 2006 og 2007. Opgørelsen viser, at der i 2005 blev anmeldt 25 sager om personfarlig kriminalitet, i 2006 20 sager og i 2007 17 sager. Begrebet personfarlig kriminalitet omfatter i denne sammenhæng vold og lignende, trusler, støjende og fornærmelig adfærd samt røveri. Tallene for vold og lignende er 10 i 2005, 12 i 2006 og 11 i 2007.

 

Der er således ikke på baggrund af udviklingen i antallet af politianmeldelser noget, der indikerer en stigende vold mod buschauffører i Århus.

 

De to sager, der har været særligt omtalt i medierne - et knivoverfald på en buschauffør den 25. november 2007 i Århus og et overfald på en buskontrollør den 2. december 2007 i Skanderborg - efterforskes fortsat af henholdsvis Østjyllands og Sydøstjyllands Politi.

 

Østjyllands Politi ser alvorligt på overgreb mod busselskabernes personale, og politiet foretager den nødvendige udrykning og efterforskning i de sager, der anmeldes til politiet.

 

Østjyllands Politi har i øvrigt en løbende kontakt med det ansvarlige busselskab for at bidrage til at skabe tryghed i busserne.”