Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1066 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. august 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 1066 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes oplyse, hvorfor byggeriet af de nye retsbygninger i Næstved er gået i stå, hvilke konsekvenser forsinkelsen har, hvornår man kan påregne en løsning, og om ministeren er gået ind i sagen for at få sat en stopper for den tvist, der øjensynligt blokerer færdiggørelsen.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

 

”Slots- og Ejendomsstyrelsen har på vegne af Domstolsstyrelsen indgået aftale med K/S Næstved Kaserne v/ Keops Development om leje af lokaler beliggende på den tidligere Næstved Kaserne til brug for Retten i Næstved.

 

Lejemålets ikrafttræden var ifølge den indgåede lejekontrakt fastsat til den 1. maj 2008. Der er dog efterfølgende aftalt overtagelse pr. 1. september 2008.

 

Siden kontraktindgåelsen har der løbende været afholdt styregruppemøder med repræsentanter for udlejer, Domstolsstyrelsen, retten og Slots- og Ejendomsstyrelsen for at følge processen. På det sidste møde inden sommerferien den 18. juni 2008 var der sædvanlig fremdrift i projektet, og intet tydede på, at lejemålet ikke ville stå klar som aftalt den 1. september 2008.

 

Medio august 2008 modtog Domstolsstyrelsen imidlertid underretning om, at byggeriet vedrørende den nye retsbygning i Næstved var indstillet. Angiveligt skyldtes nedlæggelsen af arbejdet forhold, der havde at gøre med, at ejendomsselskabet Keops Development var blevet solgt fra Landic Property til Stones Invest.

 

Salget er efterfølgende gået tilbage, således at Landic Property igen er ejer af Keops Development.

 

Slots- og Ejendomsstyrelsen og Domsstolsstyrelsen har siden meddelelsen om, at byggeriet var blevet indstillet, løbende haft drøftelser med henholdsvis Keops Development, Stones Invest og Landic Property om genoptagelse af byggeriet.

 

Slots- og Ejendomsstyrelsen v/ Kammeradvokaten meddelte primo september Keops Development, at lejeaftalen ville blive ophævet, hvis ikke Keops Development kunne imødekomme en række krav. Slots- og Ejendomsstyrelsen stillede blandt andet krav om en intensiveret orientering af Slots- og Ejendomsstyrelsen og Domstolsstyrelsen om sagens fremdrift.

 

Keops Development A/S har i brev af 10. september 2008 imødekommet kravene og meddelt, at det forventes, at byggeriet vil blive genoptaget den 15. september 2008. Keops Development har desuden fremsendt en opdateret tidsplan for byggeriet.

 

Domstolsstyrelsen har fra Retten i Næstved erfaret, at byggeriet er blevet genoptaget den 15. september 2008. Slots- og Ejendomsstyrelsen og Domstolsstyrelsen overvåger naturligvis forløbet nøje.

 

Domstolsstyrelsen forventer på den baggrund, at Retten i Næstved kan tage sine nye lokaler i brug medio december 2008.

 

Indtil den nye retsbygning står klar, kan Retten i Næstved fortsat anvende de nuværende lokaler i Næstved og Slagelse.”