Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1061 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. august 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

Birgit Thostrup Christensen

 


Spørgsmål nr. 1061 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”I relation til den seneste tids ulykker i forlystelsesparker bedes ministeren oplyse, hvilke sikkerheds-/autorisationskrav der eksisterer, og ministeren bedes vurdere, om de krav der er i dag jf. lovgivningen, er gode nok, samt om ministeren agter at kigge lovgivningen efter i sømmene, så vi minimerer denne slags ulykker i fremtiden.”

 

Svar:

 

Det følger af forlystelsesbekendtgørelsen, at en offentlig forlystelse ikke må drives uden politiets tilladelse. Politiet kan i tilladelsen fastsætte vilkår for opstilling og drift af forlystelsen, jf. bekendtgørelsens § 3.

 

Hvis et særligt forlystelsesapparat som følge af apparatets konstruktion, afvikling helt eller delvist over jorden eller i høj hastighed mv. er af en sådan karakter, at brug af apparatet kan være forbundet med en særlig risiko for publikum eller for det personale, der skal betjene apparatet, kan tilladelse kun gives på vilkår om, at der, inden forlystelsesapparatet tages i brug, forevises godkendelse i form af attesteret tilsynsbog til politiet, jf. forlystelsesbekendtgørelsens § 16, stk. 2, jf. § 16, stk. 1.

 

Tilsynsbogen skal udstedes af en virksomhed, der er akkrediteret til at foretage inspektion af særlige forlystelsesapparater af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (DANAK) eller et tilsvarende akkrediteringsorgan, som er medunderskriver af European co-operation for Accreditation's multilaterale aftale om gensidig anerkendelse (EA 01/06). For tiden har DANAK alene godkendt Teknologisk Institut og FORCE Technology. Den pågældende virksomhed forestår syn af samtlige dele af forlystelsesapparatet, jf. forlystelsesbekendtgørelsens § 21, stk. 3.

 

Det skal fremgå af tilsynsbogen, at apparatet er synet til sikring af, at benyttelsen ikke frembyder fare for publikum eller for det personale, der skal betjene det, jf. forlystelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 2. Tilsynsbogen skal angive de betingelser, der af sikkerhedsmæssige grunde stilles med hensyn til apparatets konstruktion, opstilling og anvendelse. Tilsynsbogen skal indeholde rubrikker til notering af senere eftersyn og af eventuelle mangler, der skal afhjælpes, samt en skitse med angivelse af apparatets hovedmål og en betjeningsvejledning.

 

Tilsynsbogen skal være vedlagt to eksemplarer af de tegninger, der er nødvendige til dokumentation af sikkerheden, herunder en skitse med angivelse af apparatets hovedmål, beskrivelse og beregninger samt betjeningsvejledning, der skal være udarbejdet af leverandøren, jf. forlystelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 6.

 

Som oplyst i besvarelsen af 8. august 2008 af spørgsmål nr. 967 fra Folketingets Retsudvalg, har Justitsministeriet – på baggrund af den seneste tids ulykker med forskellige forlystelsesapparater rundt omkring i landet – anmodet Rigspolitiet om at vurdere, hvorvidt der er behov for at skærpe godkendelsesprocedurerne, herunder navnlig for så vidt angår de tekniske undersøgelser, der ligger til grund for godkendelserne, og som foretages af de særligt akkrediterede virksomheder.