Folketingets Retsudvalg

Christiansborg

Finansministeren

J.nr. 07-203-26

Svar på Retsudvalgets spørgsmål nr. 106 af 10. december 2007 (alm. del).

Spørgsmål:

”Hvad er baggrunden for, at en efterlevende samlever efter en tjenestemand ikke kan opnå pension efter en tjenestemand i modsætning til en efterlevende ægtefælle, og hvorfor har en tjenestemand ikke mulighed for at begunstige sin samlever med sin pensionsopsparing?”

Svar:

Spørgsmålet om samleverpension i tjenestemandspensionsordningen blev rejst over for finansministeren i forbindelse med en lovændring om andre forhold i 2002. I den anledning tog Finansministeriet kontakt til tjenestemændenes centralorganisationer med henblik på sammen med dem at overveje mulighederne for at indføre samleverpension.

 

Formålet med henvendelsen var at få afdækket, om der var interesse og behov for at indføre samleverpension.

 

Der blev af Finansministeriet peget på, at en sådan nyordning ikke burde medføre forøgede udgifter for staten. Finansieringen af indførelse af samleverpension i "almindelige" bidragsdefinerede pensionsordninger er sket ved reduktion af en eller flere af ordningens øvrige ydelser. Der er således ikke som følge af indførelse af samleverpension indbetalt et større pensionsbidrag fra arbejdsgiveren eller den ansatte.

 

Eventuel indførelse af samleverpension på tjenestemandsområdet bør derfor finansieres på samme måde eller på anden måde i forbindelse med overenskomst- og aftalefornyelser.

 

Ved overenskomstforhandlingerne i 2005 blev der ikke af centralorganisationerne rejst krav om indførelse af samleverpension på tjenestemandsområdet.


Dette emne blev således ikke prioriteret gennemført inden for den samlede økonomiske ramme for overenskomst- og aftalefornyelsen.

 

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen