Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1054 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. august 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Jette Schaumburg-Müller 

 


Spørgsmål nr. 1054 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren redegøre for, hvilke krav der stilles for at kunne blive optaget på politiskolen, herunder om det er et krav, at ansøgeren skal have aftjent sin værnepligt?"

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet:

 

”Der indgår en lang række oplysninger i vurderingen af en ansøgers egnethed til ansættelse som politibetjent på prøve. Potentielle ansøgere kan få oplysning om Rigspolitiets praksis på hjemmesiden www.blivpolitibetjent.dk under ”Ansøgningspraksis” og ”Spørgsmål og svar”. Hjemmesiden holdes løbende opdateret. 


Alle oplysninger om en ansøger indgår i vurderingen af dennes egnethed. Der er altid tale om en konkret vurdering. Rigspolitiet giver afslag på et tidligt tidspunkt, hvis en oplysning medfører, at en ansøger sammenlignet med øvrige ansøgere ikke vurderes til at være blandt de bedst egnede eller direkte vurderes til at være uegnet til ansættelse i politiet.

 

Der stilles krav til f.eks. statsborgerskab, alder, højde, kørekort og helbred, ligesom der f.eks. lægges vægt på, om ansøgeren har begået et strafbart forhold, der er uforeneligt med ansættelse som politibetjent på prøve. Det er ikke et krav, at ansøgeren skal have aftjent værnepligt, men det er en fordel, hvis ansøgerens værnepligtsforhold er afklaret.

 

Hvis der efter den konkrete vurdering ikke er hindringer for, at ansøgeren kan fortsætte ansættelsesproceduren, indkalder Rigspolitiet ansøgeren til et prøveforløb.

 

Prøveforløbet består af fire skriftlige prøver, en fysisk prøve, en holdopgave samt en samtale. Efter hver prøve foretages en vurdering af ansøgerens præstation, hvorefter der tages stilling til, om ansøgeren skal gå videre i forløbet.

 

Hvis ansøgeren efter den afsluttende samtale er blandt de egnede ansøgere, skal ansøgeren til helbredsundersøgelse hos egen læge, og der skal udfyldes en helbredsattest. Hvis Rigspolitiet vurderer, at ansøgeren er helbredsmæssigt egnet til ansættelse, vil ansøgeren indgå i den endelige udvælgelse til ansættelse.

 

Den endelige udvælgelse af, hvem der skal ansættes som politibetjent på prøve, sker på baggrund af en samlet vurdering af den enkelte ansøger sammenholdt med de øvrige ansøgere og antallet af ledige stillinger.”