Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1052 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. august 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Birgit Thostrup Christensen

 


Spørgsmål nr. 1052 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Er ministeren enig med Teknologisk Institut i, at de eksisterende regler betyder, at Teknologisk Institut ikke havde mulighed for at gennemføre en undersøgelse, som ville have afsløret de fejl, som gjorde rutsjebanen i Tivoli Friheden livsfarlig?”

 

Svar:

 

Ifølge reglerne i forlystelsesbekendtgørelsen må en offentlig forlystelse ikke drives uden politiets tilladelse. Politiet kan i tilladelsen fastsætte vilkår for opstilling og drift af forlystelsen, jf. bekendtgørelsens § 3.

 

Hvis et særligt forlystelsesapparat som følge af apparatets konstruktion, afvikling helt eller delvist over jorden eller i høj hastighed mv. er af en sådan karakter, at brug af apparatet kan være forbundet med en særlig risiko for publikum eller for det personale, der skal betjene apparatet, kan tilladelse kun gives på vilkår om, at der, inden forlystelsesapparatet tages i brug, forevises godkendelse i form af attesteret tilsynsbog til politiet, jf. forlystelsesbekendtgørelsens § 16, stk. 2, jf. § 16, stk. 1.

 

Tilsynsbogen skal udstedes af en virksomhed, der er akkrediteret til at foretage inspektion af særlige forlystelsesapparater af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (DANAK) eller et tilsvarende akkrediteringsorgan, som er medunderskriver af European co-operation for Accreditation's multilaterale aftale om gensidig anerkendelse (EA 01/06). For tiden har DANAK alene godkendt Teknologisk Institut og FORCE Technology. Den pågældende virksomhed forestår syn af samtlige dele af forlystelsesapparatet, jf. forlystelsesbekendtgørelsens § 21, stk. 3.

 

Det skal af denne tilsynsbog fremgå, at apparatet er synet til sikring af, at benyttelsen ikke frembyder fare for publikum eller for det personale, der skal betjene det, jf. forlystelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 2. Tilsynsbogen skal angive de betingelser, der af sikkerhedsmæssige grunde stilles med hensyn til apparatets konstruktion, opstilling og anvendelse. Tilsynsbogen skal indeholde rubrikker til notering af senere eftersyn og af eventuelle mangler, der skal afhjælpes, samt en skitse med angivelse af apparatets hovedmål og en betjeningsvejledning.

 

Tilsynsbogen skal være vedlagt to eksemplarer af de tegninger, der er nødvendige til dokumentation af sikkerheden, herunder en skitse med angivelse af apparatets hovedmål, beskrivelse og beregninger samt betjeningsvejledning, der skal være udarbejdet af leverandøren, jf. forlystelsesbekendtgørelsens § 18, stk. 6.

 

Det er ikke i forlystelsesbekendtgørelsen specifikt angivet, hvilke undersøgelser og beregninger den akkrediterede virksomhed skal foretage forud for attestationen af tilsynsbogen.

 

Det er således op til denne virksomhed – der har den tekniske ekspertise på området – i hvert enkelt tilfælde at vurdere, hvor grundige undersøgelser der skal foretages, før det kan attesteres, at benyttelsen af apparatet ikke frembyder fare for publikum eller for det personale, der skal betjene det.

 

Som oplyst i besvarelsen af spørgsmål nr. 967 fra Folketingets Retsudvalg, har Justitsministeriet – på baggrund af den seneste tids ulykker med forskellige forlystelsesapparater rundt omkring i landet – anmodet Rigspolitiet om at vurdere, hvorvidt der er behov for at skærpe godkendelsesprocedurerne, herunder navnlig for så vidt angår de tekniske undersøgelser, der ligger til grund for godkendelserne, og som foretages af de særligt akkrediterede virksomheder.