Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1051 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. august 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 1051 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Finder ministeren, at kriminalforsorgen har udvist god dømmekraft ved at tillade en farlig muslimsk fange at deltage i en begravelse med deltagelse af mange potentielle medsammensvorne, og kan man i benægtende fald forestille sig, at der for fremtiden vil blive ændret i procedurerne således, at farlige og flugttruende fanger udelukkende får lov til at deltage i en lille privat begravelsesceremoni, hvor der ikke er risiko for, at en større gruppe medsammensvorne befrier fangen?”

 

Svar:

 

Afgørelse om udgang i en sag som den foreliggende træffes efter reglerne af Kriminalforsorgen efter indhentet udtalelse fra politiet. Som det fremgår nedenfor, traf politiet imidlertid selv afgørelsen i den konkrete sag.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Københavns Politi. Det fremgår blandt andet af udtalelsen, at det som nævnt var politiet, der traf beslutning om, at den indsatte kunne deltage i sin moders begravelse, der skulle foregå dels fra moskeen på Dortheavej på Nørrebro, dels med efterfølgende jordpåkastelse på den muslimske gravplads i Brøndby. Det fremgår endvidere blandt andet af Københavns Politis udtalelse, at beslutningen om at lade den indsatte deltage i moderens begravelse i moskeen var forsvarlig, men at deltagelsen på begravelsespladsen var et klart fejlskøn, idet tilstrømningen af deltagere ikke kunne styres af den lille personalestyrke. Københavns Politi har konkluderet, at den ledsagede udgang ikke burde have omfattet begravelsesarrangementet på begravelsespladsen.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har desuden oplyst, at Københavns Fængsler, hvor den indsatte var placeret, har sendt en redegørelse til direktoratet i anledning af undvigelsen. Det fremgår bl.a. af redegørelsen, at Københavns Politi den 8. juli 2008 henvendte sig til Københavns Fængslers vagthavende, idet politiet på begæring af den indsattes advokat og familie havde besluttet at transportere den indsatte til moderens begravelse. Den vagthavende på Københavns Fængsler tog politiets anmodning til efterretning, idet han lagde til grund, at sagen var behandlet efter reglerne og undersøgte ikke dette nærmere. Efter reglerne burde sagen imidlertid have været forelagt for Direktoratet for Kriminalforsorgen til afgørelse. Der er således tale om en beklagelig fejl, idet dette ikke skete. Københavns Fængslers ledelse har indskærpet reglerne over for fængslets personale for at undgå lignende fejl fremover.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at det i forbindelse med ledsaget udgang til særlige familiebegivenheder, herunder begravelser, er direktoratets sædvanlige praksis, at der, når der i øvrigt ikke findes at være risiko for misbrug af udgangen, som regel kun gives tilladelse til sammenkomster, hvor der deltager maximalt 15 personer. Dette sker af hensyn til udgangsledsagerens mulighed for at sikre sig den indsattes tilstedeværelse.

 

Jeg kan henholde mig til det, som Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, og jeg finder på den ovenfor anførte baggrund, at der ikke er anledning til at ændre kriminalforsorgens praksis vedrørende udgang til begravelsesceremonier mv.