Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 105 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. december 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 105 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Vil ministeren redegøre for regler og praksis for udvalgsmedlemmers mulighed for at besøge eksempelvis en politikreds, herunder mødes med ansatte, uden ledelsens tilstedeværelse eller godkendelse?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Rigspolitiet har forstået, at spørgsmålet vedrører folketingsmedlemmers og herunder Retsudvalgsmedlemmers adgang til at holde møder med de ansatte i en politikreds uden efter aftale med og deltagelse af politikredsens ledelse.

 

En stillingtagen hertil kræver en afklaring af en række spørgsmål af både praktisk og principiel karakter.

 

Skal det f.eks. kunne foregå på den måde, at det pågældende folketingsmedlem indbyder de ansatte til et møde på stationen uden for arbejdstiden til drøftelse af f.eks. arbejdsforholdene eller konsekvenserne af politireformen uden ledelsens og lederes tilstedeværelse. Og skal det pågældende folketingsmedlem også kunne møde op på politistationen, evt. efter annoncering heraf, og drøfte de nævnte spørgsmål med tjenestegørende personale.

 

Det er rigspolitichefens opfattelse, at politikredsene bør være særdeles imødekommende over for folketingsmedlemmers ønsker om drøftelser med ansatte i politiet på tjenestestederne.

 

Den hidtidige almindelige ordning har været, at sådanne drøftelser aftales med og tilrettelægges i forståelse med politidirektøren.

 

Det er rigspolitichefens opfattelse – herunder efter drøftelse med politidirektørerne – at denne ordning, der ikke tidligere har givet anledning til problemer eller kritik, bør opretholdes.”