Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1046 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. august 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 1046 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren tilsikre, at der vælges en talsmand efter den afgåede, jf. "Redegørelse vedr. forholdene for de indsatte på politigårdens fængsel", som er omdelt som alm. del - bilag 500, og hvorfor har der ikke været en talsmand i 2004-08?”

 

Svar:

 

I alle Kriminalforsorgens institutioner har de indsatte – i det omfang de ønsker det – ret til at vælge talsmænd for derigennem at kunne øve indflydelse på deres tilværelse i institutionen. Dette fremgår af straffuldbyrdelseslovens § 34. Nærmere regler om talsmandsordningen er fastsat i bekendtgørelse nr. 735 af 25. juni 2007 om gennemførelse af medindflydelse for indsatte i kriminalforsorgens institutioner (talsmandsbekendtgørelsen).

 

Hvis de indsatte ikke har valgt talsmænd, har institutionen pligt til ved opslag eller lignende at orientere de indsatte om muligheden herfor. Hvis de indsatte ikke ønsker at vælge talsmænd, er det i reglerne forudsat, at institutionen i stedet tilstræber at holde møder med alle eller grupper af indsatte. 

 

Københavns Fængsler, hvorunder Politigårdens Fængsel hører, har oplyst, at der ikke har været en talsmand før den nuværende, idet ingen indsatte har ønsket at stille op som talsmand, og en indsat ikke kan pålægges dette hverv. Københavns Fængsler har endvidere oplyst, at det fremgår af husordenen, at de indsatte ved talsmandsledighed kan anmode om, at der vælges en talsmand og en suppleant ved hemmelig afstemning blandt de indsatte. Det fremgår endvidere af husordenen, at hvis der ikke er valgt en talsmand, anmoder afdelingsledelsen ved hvert kvartalsskifte de indsatte om at vælge talsmand. De indsatte har således stående mulighed for talsmandsvalg ved ledighed.