Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 104 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. december 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 104 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Kan ministeren oplyse antallet af ubesatte stillinger i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse hos Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”Politiet ansætter og uddanner selv polititjenestemænd, og det er derfor ikke muligt blot at opslå og besætte en stilling som polititjenestemand i en politikreds. Besættelse af en opslået stilling i én politikreds, sker således ved at fjerne den pågældende fra en anden politikreds eller fra Rigspolitiet.

 

Den operative politistyrke, som politikredsene kan råde over, består alene af de færdiguddannede polititjenestemænd og af politiskoleelever på praktisk tjeneste i politikredsene. Politiskoleelever på teoretisk uddannelse på Politiskolen kan derimod ikke medregnes. Selv om den samlede politistyrke i disse år holdes på et konstant niveau, er antallet af operative årsværk til rådighed for politikredsene og Rigspolitiet begrænset af, at der er relativt mange nyansatte, og mange af disse er på teoretisk uddannelse på Politiskolen.

 

I forbindelse med implementeringen af politireformen og forberedelsen af uddelegeringen af politiets bevillinger til politikredsene har det været nødvendigt at foretage nogle beregninger af, hvorledes bevillingerne fremover bør fordeles mellem politikredsene. Disse beregninger har bl.a. taget udgangspunkt i en prognose for udviklingen i den operative politistyrkes størrelse samt kriminalitetsniveauet og befolkningstallene i politikredsene mv. Det er samtidig besluttet, at der i ingen dele af landet bliver færre polititjenestemænd i et bestemt område i umiddelbar forbindelse med implementeringen af politireformen. Et led i disse beregninger har således været at estimere et styrkemål for de nye politikredse.

 

Styrkemålene er en del af beregningsgrundlaget for den fremtidige bevillingsfastsættelse, og i løbet af 2008-2010 sker der en tilpasning af antallet af ansatte polititjenestemænd i politikredsene til de forventede fremtidige bevillingsrammer.

 

Før politireformens ikrafttræden den 1. januar 2007 var ca. 510 operative polititjenestemænd tilknyttet det område, som i dag dækkes af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Den 1. december 2007 var der ca. 530 operative polititjenestemænd ansat i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Der er endvidere lagt en plan for, hvorledes der i 2011 kan blive ca. 560 operative polititjenestemænd ansat i politikredsen, hvis kredsen i øvrigt ønsker at anvende de tildelte bevillinger i 2008-2010 på en udbygning af politistyrken.

 

En forudsætning for, at der i løbet af perioden 2008-2010 kan ske en udvidelse af den operative politistyrke i bl.a. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, er dog, at af- og tilgang til politistyrken på landsplan forløber som forudsat i prognosen. En større afgang fra politistyrken end forudsat vil således medføre, at der ikke sker den forøgelse af de operative årsværk, som skal danne grundlag for styrkeudvidelsen, idet der i givet fald fortsat vil være relativt flere politiskolelever på teoretisk uddannelse på Politiskolen.

 

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har således ikke ”ubesatte stillinger”, men politikredsen vil i løbet af 2008-2010 som anført få bevillingsmæssig mulighed for at udvide antallet af operative polititjenestemænd i politikredsen fra de nuværende ca. 530 mand til ca. 560 mand.”

 

Â