Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1036 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. august 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 1036 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Når man i dag ser stadig flere unge, der begår mere og mere voldsomme forbrydelser, mener ministeren så ikke, at det strider imod retsfølelsen at opretholde særreglen om, at unge højst kan idømmes 8 års fængsel, og hvordan mener ministeren, at problemet skal gribes an?”

 

Svar:

 

Efter straffelovens § 33, stk. 3, må straffen ikke overstige 8 års fængsel for en gerningsmand, der ikke var fyldt 18 år, da gerningen blev udført.

 

Regeringen har nedsat en kommission vedrørende ungdomskriminalitet, der ifølge kommissoriet skal foretage en samlet gennemgang af indsatsen mod ungdomskriminalitet og på grundlag heraf komme med en indstilling om, hvordan indsatsen kan styrkes med henblik på at gøre den så målrettet og virkningsfuld som muligt.

 

Justitsministeriet har ved brev af 26. august 2008, der vedlægges i kopi, rettet henvendelse til kommissionens formand med henblik på at sikre, at kommissionen i sine overvejelser vedrørende den samlede indsats mod ungdomskriminalitet også vil inddrage bestemmelsen i straffelovens § 33, stk. 3. Jeg finder på denne baggrund, at overvejelser om at ændre denne bestemmelse bør afvente kommissionens samlede betænkning, som forventes at foreligge i løbet af første halvår af 2009.