Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1028 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. august 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 1028 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”I forlængelse af ministerens bidrag til alm. del - spørgsmål nr. 311 fra Folketingets Socialudvalg bedes ministeren informere om, hvad Kontaktudvalget blev enige om ved mødet i juni 2008 vedrørende prøveløsladelse til § 110-institutioner, og hvorvidt der fra Kontaktudvalgets side var et ønske om at ændre den nuværende praksis?”

 

Svar:

 

Af Justitsministeriets brev af 16. maj 2008, som var vedlagt besvarelsen af spørgsmål nr. 311 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del), fremgår det blandt andet, at Kriminalforsorgen almindeligvis ikke betragter de såkaldte § 110-institutioner (herberger og forsorgshjem) som en hensigtsmæssig prøveløsladelsesadresse ud fra en vurdering af recidivrisiko. Det blev dog påpeget, at § 110-institutionerne er forskelligartede og derfor ikke kan behandles som en helt entydig størrelse, når man drøfter hensigtsmæssighed i relation til ophold ved løsladelsen. En del § 110-institutioner er kendetegnet ved deres akutte tilbud om altid så vidt muligt at have plads til personer, som kommer direkte fra gaden, hvilket gør planlagte ophold på en sådan institution umulige. Andre institutioner er i højere grad indrettet til også at kunne planlægge et ophold med diverse støttemuligheder.

 

Det fremgår endvidere, at det er opfattelsen, at en ordning med en støtte-kontaktperson eller lignende på en § 110-institution – særligt for de prøveløsladte – kunne være hensigtsmæssig, og at spørgsmålet i øvrigt vil blive gjort til genstand for en nærmere drøftelse på førstkommende møde i Kontaktudvalget.

 

Kontaktudvalget mellem Justitsministeriet, Velfærdsministeriet og Beskæftigelsesministeriet, hvis hovedopgave er at optimere samarbejdet om den fælles målgruppe samt i givet fald at drøfte gråzoneområder ministerierne imellem, har den 23. juni 2008 drøftet hensigtsmæssigheden af at kunne benytte § 110-institutioner som en del af udslusningen i forbindelse med løsladelse fra et fængsel.

 

På mødet oplyste Velfærdsministeriet, at der intet er til hinder for, at en løsladt bliver tilmeldt folkeregistret, selv om den pågældende opholder sig på en § 110-institution, og oplyste videre, at det er ministeriets vurdering, at en del § 110-institutioner yder en støtte, som må vurderes som forsvarlig. Endvidere er der i dag hjemmel til at søge støtte- og kontaktpersoner ved behov.

 

På baggrund af drøftelsen har Direktoratet for Kriminalforsorgen revurderet opfattelsen af, at § 110-institutioner som udgangspunkt er uhensigtsmæssige som opholdssted i en prøveløsladelsessituation. I stedet vil kriminalforsorgens tjenestesteder løbende foretage vurderinger af de enkelte institutioner lokalt og afgøre, om de er egnede eller ej.

 

Direktoratet har orienteret fængsler, arresthuse og de lokale afdelinger af Kriminalforsorgen i Frihed om praksisændringen.