Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 102 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. december 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 102 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministrene med henvisning til artiklerne i Nyhedsavisen 21/9 og 22/9 07: ”Voldelig 14-årig skulle have været mandsopdækket” og ”14-årig drabsmand kan være på fri fod om to måneder” vedrørende drabet på en 42-årig mand i Tilst tilsende udvalget en redegørelse om sagen?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at det angår både den politimæssige efterforskning og de sociale myndigheders behandling af sagen.

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet for så vidt angår den politimæssige efterforskning i sagen har Justitsministeriet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Østjyllands Politi, der har oplyst, at sagen fortsat efterforskes. Sagen bliver behandlet efter de sædvanlige retningslinjer for drabssager.

 

Den formodede gerningsmand blev kortvarigt tilbageholdt af politiet. Efter den første afhøring af den formodede gerningsmand blev den pågældende overgivet til de sociale myndigheder.”

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet for så vidt angår de sociale myndigheders behandling af sagen har Justitsministeriet indhentet en udtalelse fra Velfærdsministeriet, der har oplyst følgende:

 

”Det kan oplyses, at Velfærdsministeriet ikke ligger inde med oplysninger om sagen, men at det på baggrund af artikler i pressen kan oplyses, at det drejer sig om en 14-årig dreng, som tidligere har været anbragt uden for hjemmet.

 

Det fremgår af pressen, at drengen har været anbragt på flere lukkede institutioner, indlagt på psykiatrisk hospital, været mandsopdækket af socialpædagoger i en lejlighed og i et sommerhus samt været i stuearrest hos sine forældre.

 

Da overfaldet blev begået, havde socialforvaltningen lavet en aftale med drengens familie om, at familien skulle have ham under opsyn i en periode, med en vis ekstern kontrol, mens han var hjemme mellem 2 anbringelser.

 

Kommunen vurderede efterfølgende, at det ikke var en korrekt beslutning fra socialforvaltningens side at lade den 14-åriges familie, med støtte og ekstern kontrol, stå med ansvaret for opsynet med drengen.

 

Kommunen har ifølge pressen prøvet alle de muligheder, der eksisterer i lovgivningen i forhold til behandling af den 14-årige – inklusiv et ophold på en psykiatrisk afdeling. Intet har indtil videre virket. Århus Kommune har derfor besluttet, at et udvalg med repræsentanter fra Århus Kommunes socialforvaltning, regionerne, Servicestyrelsen og behandlere af unge kriminelle skal kulegrave hele forløbet om den 14-årige dreng fra Gellerup.

 

Arbejdsgruppen skal blandt andet se på, hvad der kunne være gjort anderledes, hvad der kan gøres i fremtiden, og om der skal laves nogle opstramninger i procedurerne. Kommunen lægger op til, at erfaringerne fra arbejdsgruppen kan indgå i den kommission vedrørende ungdomskriminalitet, som regeringen har nedsat.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er oplyst af Rigspolitiet og Velfærdsministeriet. Kommissionen vedrørende ungdomskriminalitet vil modtage kopi af denne besvarelse.