Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1016 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. august 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 1016 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvornår er en børnesagkyndig inhabil eller den pågældendes udtalelse ubrugelig -  kan man kræve, at der skal en ekstra til, når nogle af de personer, der har medvirket til udtalelsen er tæt på modparten i sagen?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har ved besvarelsen lagt til grund, at spørgsmålet vedrører børnesagkyndige, der afgiver erklæringer under rettens behandling af en sag om forældremyndighed, bopæl eller samvær.

 

Efter retsplejelovens § 450 b kan retten i sager om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær træffe bestemmelse om bevisførelse, herunder om at tilvejebringe børnesagkyndige erklæringer. Retten har således et selvstændigt ansvar for, at sagen er tilstrækkeligt oplyst.

 

Hvis en part under en retssag gør gældende, at en børnesagkyndig erklæring er afgivet af en sagkyndig, som er inhabil, vil det være op til retten at vurdere, om der eventuelt skal udfærdiges en ny erklæring af en anden børnesagkyndig.