Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1011 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. august 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 

 


Spørgsmål nr. 1011 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Hvad kan ministeren berette om erfaringerne med Århus-modellen, der nævnes i bilag 521?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Århus Politi (nu Østjyllands Politi) indførte i marts måned 2006 den såkaldte ”Århus-model”. Modellen blev indført som reaktion på narkotikaproblemer på særligt ét diskotek i byen.

 

”Århus-modellen” indebærer, at personale på diskoteker mv. tilbageholder narkotiske stoffer, som en gæst er fundet i besiddelse af, og overleverer dette til politiet i forbindelse med en anmeldelse af gæsten til politiet.

 

Såfremt personale finder narkotiske stoffer hos en gæst, bliver denne bedt om at udlevere stoffet til personalet og om at følge med til kontoret, hvor den pågældende bliver bedt om at oplyse sin identitet og om at underskrive en blanket, der er udarbejdet af politiet. Den oplyste identitet bliver desuden kontrolleret ved opringning til politiets vagtcentral. Blanketten bliver sammen med stoffet, der placeres i aflåste skabe i særlige poser fra politiet, efterfølgende overgivet til politiet, der foretager den politimæssige behandling af sagen.

 

De personer, som findes i besiddelse af narkotiske stoffer, afslører oftest sig selv ved at tabe stofferne i forbindelse med betaling af entré eller ved betaling i baren. Hertil kommer tilfælde, hvor f.eks. to personer benytter det samme toilet.

 

Både ledelse og personale på de pågældende diskoteker mv. har modtaget grundig instruktion fra politiet om, hvordan de lovligt skal forholde sig i relation til gæster, som mistænkes for besiddelse af narkotika. Østjyllands Politi har endvidere udarbejdet en vejledning til brug for personalet.

 

Østjyllands Politi vurderer, at erfaringerne med anvendelse af ”Århus-modellen” som led i anmeldelse af personer for besiddelse af narkotiske stoffer overordnet er positive.

 

Personalet på de relevante diskoteker mv. har således ikke haft problemer med at få gæster til at udlevere de narkotiske stoffer eller med at få gæsterne til at oplyse deres rette identitet. Hertil kommer, at ingen af de anmeldte personer efterfølgende har nægtet det påsigtede forhold i forbindelse med politiafhøring.

 

”Århus-modellen” er i dag indført på fem diskoteker i Århus, på Psykiatrisk Hospital i Risskov og på et forsorgshjem. Siden indførelsen af modellen i 2006 har Østjyllands Politi modtaget ca. 80 anmeldelser, hvor modellen har været anvendt.

 

Det bemærkes i øvrigt, at ”Århus-modellen” er udarbejdet med inspiration fra den ordning, der allerede eksisterer i relation til forretningsdrivendes anmeldelse af butikstyveri.”