Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1005 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. august 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 1005 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren indskærpe, at midlertidige samværsafgørelser bruges ude i statsforvaltningerne, idet man ofte hører, at dette ikke anvendes?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet kan oplyse, at statsforvaltningen efter anmodning kan træffe afgørelse om midlertidigt samvær eller om anden kontakt under en sag om forældremyndighed, om barnets bopæl eller om samvær, jf. § 29 i forældreansvarsloven.

 

Statsforvaltningen bør i forbindelse med behandlingen af en sag om forældremyndighed, om barnets bopæl eller om samvær vejlede forældrene om muligheden for at fastsætte midlertidigt samvær. Statsforvaltningen skal være særlig opmærksom på at vejlede om muligheden for at fastsætte midlertidigt samvær, når der ikke er samvær mellem barnet og den samværssøgende, eller når der kun er kontakt i meget begrænset omfang.

 

Som eksempler på tilfælde, hvor der bør fastsættes midlertidigt samvær under en samværssag, kan nævnes følgende situationer:

 

–        Der er lang ventetid på at komme til rådgivning.

–        Undersøgelser i sagen, f.eks. børnesagkyndige undersøgelser, trækker ud.

–        Den samværssøgende har indtil for nylig boet sammen med barnet eller på anden måde haft kontakt med barnet, og der ikke er grund til pause i samværet.

–        Der har tidligere været aftaler om samvær.

 

Også under en sag om forældremyndighed eller om barnets bopæl kan der opstå behov for hurtigt at træffe en midlertidig afgørelse om fastsættelse af samvær. Dette vil ofte være ubetænkeligt i situationer, hvor den samværssøgende for nylig har boet sammen med barnet.

 

Det afgørende for fastsættelse af midlertidigt samvær er, hvad der er bedst for barnet under sagen, jf. § 4 i forældreansvarsloven. Statsforvaltningen skal således sørge for, at barnets perspektiv bliver belyst, før der træffes afgørelse om midlertidigt samvær.

 

Ovennævnte retningslinjer fremgår af Familiestyrelsens vejledning af 6. september 2007 til statsforvaltningerne om samvær.

 

Familiestyrelsen har oplyst, at styrelsen afholder erfaringsudvekslingsmøder med statsforvaltningerne i efteråret 2008. Familiestyrelsen vil i den forbindelse over for statsforvaltningerne præcisere, hvornår midlertidige samværsafgørelser bør anvendes, og hvornår der bør vejledes om muligheden for at søge om en midlertidig samværsafgørelse.