Det Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiansborg

Finansministeren

 

 

Svar på Det Politisk-Økonomiske Udvalgs spørgsmål nr. 89 (alm.del) af 20.maj 2008

Spørgsmål 89:

Er det i strid med EU eller WTO-regler, hvis offentlige myndigheder, stiller krav til leverandører, om at disse skal overholde ILOs kernekonventioner, hvis kravet gælder virksomhedens produktion generelt og ikke kun er knyttet til de varer eller ydelser som udbuddet gælder?

 

Svar:

Da Konkurrencestyrelsen har ressortansvaret for EU's udbudsregler er Konkurrencestyrelsen blevet anmodet om et svarbidrag. Konkurrencestyrelsen har afgivet følgende svar:

 

”De offentlige ordregivere har mulighed for at stille sociale krav til leverandørernes udførelse af de kontrakter, der er omfattet af EU’s udbudsdirektiv.

Kontraktvilkår f.eks. vedrørende overholdelsen af ILO’s konventioner vil ifølge direktivet for det første være lovlige, hvis de er anført i udbudsbetingelserne, og de for det andet er forenelige med fællesskabsretten.

Et kontraktvilkår er blandt andet foreneligt med fællesskabsretten, når det er proportionalt. Den forpligtelse, som virksomheden pålægges, skal således stå mål med den opgave, der er udbudt. Det betyder, at kontraktvilkåret kun må vedrøre den konkrete kontrakt og ikke virksomhedens drift eller generelle produktion som sådan. Endvidere må et kontraktvilkår heller ikke diskriminere tilbudsgivere fra andre medlemsstater.

Som det er fremgået, vil det ikke være foreneligt med fællesskabsretten, hvis offentlige myndigheders krav til leverandører om overholdelse af ILOs kernekonventioner rettes mod virksomhedernes produktion generelt.”

 

Jeg henholder mig til ovenstående svar.

 

 

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen