Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Det Politisk-Økonomiske Udvalg har i brev af 9. maj 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 83 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Udvalget.

 

 

Spørgsmål nr. 83:

”Under henvisning til EU Kommissionens ligestillingsrapport af 25. januar 2008,

bedes ministeren redegøre for, hvad grunden er til, at Danmark ikke har

statistiske oplysninger, som kan indgå i rapportens statistik om mænd og

kvinders beskæftigelsesrate set i forhold til, om de har børn eller ej.”

 

 

Endeligt svar:

Beskæftigelsesministeriet har anmodet Danmarks Statistik om at bidrage til besvarelsen af dette spørgsmål. Danmarks Statistik oplyser, at Danmark har leveret disse oplysningerne til EUROSTAT på årsbasis, men de er ikke blevet brugt af EU i dette tilfælde. Grunden kendes ikke.

 

Danmarks Statistik oplyser, at mens langt de fleste europæiske lande baserer deres Arbejdskraftundersøgelse på husstandsinterview, så baserer nogle lande, bl.a. Danmark og Sverige, i stedet undersøgelsen på interview af enkeltpersoner. Danmark indsamler derudover ikke kvartalsvist husstandsoplysninger på samme måde som de fleste andre lande, men får årligt lavet en særkørsel med udvalgte husstandsoplysninger.

 

Det er muligt at konstruere de efterspurgte tal ud fra den særkørsel, som Danmarks Statistik har leveret til EUROSTAT, jf. tabel 1.

 

Tabel 1. Beskæftigelsesfrekvenserne for mænd og kvinder i alderen 20-49 år fordelt på om der er børn under 12 år i husstanden, 2006

 

Kvinder (20-49 år)

Mænd (20-49 år)

 

--- Procent ---

Med børn under 12 år i husstanden

83,3

94,8

Uden børn under 12 år i husstanden

81,5

84,8

Anm.: Som ved alle andre undersøgelser, der baserer sig på stikprøver, er der en vis usikkerhed tilknyttet Arbejdskraftundersøgelsen.

Kilde: Specialkørsel fra Danmarks Statistik.

 

Danmarks Statistik oplyser, at kvinder i alderen 20-49 år i 2006 havde en beskæftigelsesfrekvens på 83,3 procent, hvis de havde børn under 12 år i husstanden, mens beskæftigelsesfrekvensen var 81,5 procent, hvis der ikke var børn under 12 år i husstanden.

 

Til sammenligning havde mænd i alderen 20-49 år en beskæftigelsesfrekvens på 94,8 procent, hvis der var børn under 12 år i husstanden, og på 84,8 procent, hvis der ikke var børn under 12 år i husstanden.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen