ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 543172

 

 

Besvarelse af spørgsmål 75 alm. del stillet af Frank Aaen, Politisk-Økonomisk Udvalg den 8. maj 2008.    

 

Spørgsmål 75:

Når regeringen i sin redegørelse om gældende regler for den offentlige indkøbs- og investeringspolitik vedr. grundlæggende arbejdstager- og menneskerettigheder oplyser, at ATP ”ikke køber aktier i virksomheder, der bevidst og gentagne gange bryder regler, der er fastsat af nationale myndigheder på de markeder, hvor virksomheden arbejder, eller af internationale organisationer med Danmarks tiltrædelse”, skal det så forstås således, at da Danmark har tiltrådt ILO og en række ILO-konventioner, så køber ATP ikke aktier i virksomheder, der bevidst og gentagne gange bryder ILO-konventionerne, som Danmark har tiltrådt?

 

Svar:

Jeg kan henholde mig til følgende oplysninger, som er indhentet hos ATP:

 

”Som det fremgår af ATP’s årsrapport for 2007, har ATP’s bestyrelse vedtaget følgende retningslinjer for social ansvarlighed:

 

”Social ansvarlighed er oftest en forudsætning for en varig god indtjening og dermed for bevarelse af aktivinvesteringernes realværdi.

 

ATP's investeringer skal sikre medlemmerne bedst mulige pensioner til gengæld for de indbetalte bidrag. Med lovens ord skal fondsmidlerne anbringes på en for medlemmerne tjenlig og hensigtsmæssig måde, og det skal tilstræbes at opretholde midlernes realværdi. Social ansvarlighed er oftest en forudsætning for en varig, god indtjening og dermed for bevarelse af aktieinvesteringernes realværdi.

 

Det er således vigtigt for virksomhedernes udvikling, at de tilpasser sig love og regler, samt følger normer for social ansvarlighed i de lande og på de markeder, hvor de virker. Det indgår derfor som en integreret del af ATP's investeringspolitik at vurdere aspekter, der knytter sig til social ansvarlighed ved enhver aktieinvestering.


ATP køber ikke aktier i virksomheder, der bevidst og gentagne gange bryder regler, der er fastsat af nationale myndigheder på de markeder, hvor virksomheden arbejder, eller af internationale organisationer med Danmarks tiltrædelse.

 

ATP køber ikke aktier i virksomheder i lande, som er genstand for en handelsblokade, der er vedtaget af FN eller EU og er tiltrådt af Danmark.”

 

ATP’s retningslinjer for social ansvarlighed betyder, at investeringer foretaget af ATP følger de konventioner mv., som er tiltrådt af Danmark, EU eller FN, herunder ILO-konventionerne, uanset om konventionerne er tiltrådt i de lande, hvor det pågældende selskab driver deres virksomhed eller er hjemmehørende.

 

I tilfælde af, at et selskab gentagne gange bryder ATP’s regler for social ansvarlighed, kan ATP enten vælge at sælge den pågældende aktiepost eller gå i dialog med selskabet med henblik på at forbedre forholdene i selskabet.

 

Det kan nævnes, at ATP bl.a. har afhændet aktier i de tre amerikanske virksomheder: Wal-Mart, Target og Sears Holding Corporation som følge af brud på ILO-konventioner.”

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk