Det Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiansborg

Finansministeren

 

 

Svar på Det Politisk-Økonomiske Udvalgs spørgsmål nr. 74 (alm.del) af 8.maj 2008

Spørgsmål 74:

Kan ministeren i forlængelse af regeringens redegørelse om gældende regler for den offentlige indkøbs- og investeringspolitik vedr. grundlæggende arbejdstager- og menneskerettigheder, oplyse om de etiske minimumskrav i rammekontrakterne i 2. fase af statens indkøbsprogram, der forpligter leverandøren til at sørge for, at de leverede produkter er produceret under forhold, hvor det generelle princip om retten til en rimelig aflønning er overholdt, medfører at varer produceret i f.eks. sweatshops i Kina eller Fillipinnerne, ikke kan komme i betragtning i udbuddet, og i modsat fald oplyse, hvad regeringen nærmere bestemt forstår ved en ”rimelig aflønning”?

 

Svar:

Princippet om "rimelig aflønning" er fastlagt i overensstemmelse med bl.a. ILO-konvention nr. 131 om fastsættelse af mindstelønninger med særlig henblik på udviklingslandene og FN's menneskerettighedserklæring artikel 23, stk. 3.

 

I artikel 23, stk. 3, er det fastlagt, at enhver, der arbejder, har ret til et retfærdigt og gunstigt vederlag, der sikrer ham selv og hans familie en menneskeværdig tilværelse, og om fornødent tillige til andre sociale beskyttelsesforanstaltninger.

 

I ILO-konvention nr. 131 artikel 3 er det fastlagt, at følgende forhold skal tages i betragtning, når det skal fastslås, hvori en "minimumsløn" består:

 

 

 

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen