Det Politisk-Økonomiske Udvalg

Christiansborg

Finansministeren

 

 

Svar på Det Politisk-Økonomiske Udvalgs spørgsmål nr. 73 (alm.del) af 8.maj 2008

Spørgsmål 73:

Kan ministeren i forlængelse af regeringens redegørelse om gældende regler for den offentlige indkøbs- og investeringspolitik vedr. grundlæggende arbejdstager- og menneskerettigheder, oplyse, om de etiske minimumskrav i rammekontrakterne i 2. fase af statens indkøbsprogram, der forpligter leverandøren til at sørge for, at de leverede produkter er produceret under forhold, hvor det generelle princip om retten til organisationsfrihed og retten til kollektive forhandlinger respekteres, medfører, at varer, der er produceret i lande, hvor der ikke eksisterer organisationsfrihed, ikke kan komme i betragtning i udbuddet?

 

Svar:

I regi af Statens Indkøbsprogram er der siden 2006 indgået fællesstatslige indkøbsaftaler på en række indkøbsområder. Formålet har været at effektivisere det statslige indkøb for at frigøre midler til andre prioriterede områder.

 

I anden fase af Indkøbsprogrammet er der indgået indkøbsaftalerne på følgende områder:

 

§         Telefoni

§         Opkobling til hjemmearbejdspladser

§         Datakommunikation

§         PC-arbejdsstationer

§         Servere

§         Storage (datalagring)

 

I alle ovenstående aftaler er der i kontrakterne indført minimumskrav om, at produktionen af de i henhold til kontrakten leverede produkter og dele heraf ikke må ske i strid med grundlæggende arbejdstagerrettigheder, som beskrevet i ILO’s konventioner nr. 1, 26, 29, 30, 87, 98, 105, 131, 135, 138, 155 og 182.

 

Det bemærkes, at som følge af fællesskabsretten har staten i en kontrakt ikke mulighed for at stille krav til leverandører, der ikke har en tilstrækkelig og direkte tilknytning til den opgave, som kontrakten vedrører. Det er i forlængelse heraf ikke umiddelbart muligt at udelukke leverandører fra at levere til staten alene på baggrund af, at de producerer produkterne i et givent land.

 

Der henvises i øvrigt til regeringens netop udgivne handlingsplan om corporate social responsibility (CSR) ”Handlingsplan for virksomheders samfundsansvar”, hvor der i afsnit 4 fremgår en række initiativer vedrørende CSR i indkøb. Heraf fremgår det, at regeringen vil sikre, at fællesstatslige indkøbsaftaler i udgangspunktet systematisk inddrager hensynet til samfundsansvar som formuleret i de konventioner, der ligger til grund for principperne i FN’s Global Compact. I takt med at Statens Indkøbsprogram løbende udvides til flere og flere indkøbsområder, vil der systematisk blive stillet krav om eksempelvis overholdelse af ILO’s konventioner om grundlæggende arbejdstagerrettigheder på flere og flere af statens indkøbsområder.

 

Det fremgår endvidere af handlingsplanen, at regeringen i lyset af erfaringerne fra de fællesstatslige indkøbsaftaler også vil tilskynde til at udbrede den systematiske inddragelse af samfundsansvar til indkøb, der ligger uden for de fællesstatslige aftaler.

 

Indsatsen målrettet mod at inddrage samfundsansvar i det statslige indkøb vil blandt andet blive udmøntet i en kommende statslig indkøbspolitik, der forventes at være færdig inden udgangen af 2008.

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen