STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  28/4 2008

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 36 (alm. del) stillet af Det Politisk-Økonomiske Udvalg.

 

 

 

 

Spørgsmål:

 

”Ifølge Ekstrabladet den 16. april modtager ministre omkostningstillæg efter samme regler som folketingsmedlemmer. Statsministeren bedes oplyse, hvilke omkostninger til forplejning, personlig pleje og underholdning, ministre får dækket af ministerierne udover de udgifter der, for folketingsmedlemmer, dækkes af omkostningstillægget.”

 

Svar:

 

Det følger af § 1, stk. 3, i bekendtgørelse af lov nr. 273 af 20. april 2004 om vederlag og pension mv. for ministre, at ministre ydes omkostningstillæg og godtgørelse for boligudgifter mv. efter tilsvarende regler, som efter lov om valg til Folketinget gælder for medlemmer af Folketinget.

 

Det følger videre af lovens § 2, stk. 2, at for en minister, som modtager omkostningstillæg og godtgørelse for boligudgifter mv. efter lov om valg til Folketinget, nedsættes de i § 1, stk. 3, anførte tillæg med et beløb, der svarer til de af Folketinget ydede tillæg.

 

Lov om valg til Folketinget, Afsnit II. Vederlag og pension mv., administreres af Folketinget.

 

Folketinget udbetaler omkostningstillæg og godtgørelse for boligudgifter mv. til medlemmer af Folketinget, herunder ministre, som er medlemmer af Folketinget. Såfremt en minister ikke er medlem af Folketinget, udbetaler Statsministeriet omkostningstillæg og godtgørelse for boligudgifter mv. efter reglerne herom i lov om valg til Folketinget.

 

Da omkostningstillæg og godtgørelse for boligudgifter mv. således i alle tilfælde udbetales efter reglerne i lov om valg til Folketinget, skal jeg anmode om, at spørgsmål vedrørende dette regelgrundlag rettes til Folketinget, som er vedkommende myndighed. 

 

For så vidt angår spørgsmålet om hvilke omkostninger til forplejning, personlig pleje og underholdning, som ministre får dækket af ministerierne – udover de udgifter, som dækkes af omkostningstillægget – kan jeg oplyse, at dette er op til det enkelte ministerområde at fastlægge i det konkrete tilfælde.