Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 321 (Alm. del), som Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg har stillet til justitsministeren den 26. september 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 

 


Spørgsmål nr. 321 (Alm. del) fra Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg:

 

”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel "Indvandrerpiger forsvinder sporløst" i Jyllands-Posten den 24. september 2008 og herunder svare på:

a)      om ministeren vil redegøre for de sager som henvises til i artiklen, herunder problemets omfang og hvor disse piger bliver af, og

b)      hvorvidt piger af anden etnisk herkomst end dansk er overrepræsenterede i statistikken over forsvundne personer, og

c)      om ministeren er enig med Dansk Folkeparti i, at der kan være tale om æresrelaterede forbrydelser, nÃ¥r en pige af anden etnisk herkomst end dansk pludseligt forsvinder, samt

d)      hvilke konkrete løsninger, som ministeren ønsker at iværksætte for at komme problemet til livs.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”1. Rigspolitiet udsendte i juni 2006 retningslinier til landets politikredse for den politimæssige håndtering af æresdrab og andre strafbare forhold, der har forbindelse med kulturelt eller religiøst betingede normer og æresbegreber.

 

Der blev i den forbindelse med omgående virkning iværksat en systematisk og landsdækkende politimæssig monitering af mulige strafbare forhold, der har forbindelse med kulturelt eller religiøst betingede normer og æresbegreber.

 

Rigspolitiet udarbejdede i 2007 endvidere en strategi for politiets indsats over for æresrelaterede forbrydelser. Formålet med strategien er at fastlægge en overordnet ramme for den samlede politimæssige håndtering af denne kriminalitetsform såvel lokalt i politikredsene som centralt hos Rigspolitiet.

 

Iværksættelsen af den systematiske politimæssige monitering indebærer bl.a., at politikredsene, der skal erkende og identificere æresrelaterede sager, løbende skal indberette samtlige foreliggende oplysninger, der kan være af betydning for bekæmpelsen af æresrelaterede forbrydelser til Rigspolitiet, hvor politikredsenes oplysninger bearbejdes og suppleres med oplysninger fra andre kilder, herunder fra sociale myndigheder og organisationer samt udenlandske kilder, ligesom oplysningerne fra kredsene analyseres.

 

I forbindelse med de konkrete efterforskninger om æresrelaterede forbrydelser kan Rigspolitiet yde rejseholdsassistance til den politikreds, hvor sagen er forankret, og der er til stadighed afsat efterforskere, som er specialiseret i og kan yde efterforskningsmæssig bistand på dette område.

 

Rigspolitiet har siden midten af 2006 og frem til medio oktober 2008 modtaget 349 indberetninger fra politikredsene vedrørende æresrelaterede sager, hvoraf langt den overvejende del vedrører unge kvinder i aldersgruppen 15-25 år.  I opgørelsen indgår – ud over sager vedrørende vold og trusler mv. samt frihedsberøvelse – tillige sager, hvor der ikke er fastslået et strafbart forhold. Det kan f.eks. dreje sig om henvendelser til politiet fra unge mennesker, der generelt er utrygge som følge af brud på kulturelt eller religiøst betingede normer.

 

Der kan naturligvis ikke udelukkes, at der tale om en æresrelateret forbrydelse, når en person forsvinder. Rigspolitiet har imidlertid ikke modtaget indberetninger fra politikredsene om konkrete sager vedrørende forsvundne personer, hvis forsvinden kan have baggrund i en æresrelateret forbrydelse.

 

2. Rigspolitiet har i anledning af det stillede spørgsmål indhentet en udtalelse fra Københavns Vestegns Politi, hvor politiinspektør Bent Isager-Nielsen er ansat.

 

Politiinspektør Bent Isager-Nielsen har oplyst, at han i forbindelse med interviewet til Jyllands-Posten har udtalt, at sager vedrørende forsvundne personer i teorien kan dække over andre kriminelle forhold, herunder f.eks. drab, og at der således bag en tilsyneladende banal forsvindingssag kan ligge en drabssag.

 

Politiinspektør Bent Isager-Nielsen har endvidere oplyst, at politikredsen foreløbigt i 2008 har haft ca. 30 større og mindre sager vedrørende æresrelaterede forhold. Politiinspektøren har ikke udtalt sig om, hvorvidt dette tal dækker over forsvindingssager, og hvorvidt der i sagerne er mistanke om drab. Bent Isager-Nielsen har over for Rigspolitiet oplyst, at dette imidlertid ikke er tilfældet.

 

3. Rigspolitiet har endvidere indhentet en udtalelse fra Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager, der behandler sager om alvorlig kriminalitet begået i udlandet af personer med tilknytning til Danmark.

 

Statsadvokaturen har oplyst, at man er opmærksom på, at forsvundne kvinder og piger kan være ofre for kulturbestemte handlingsmønstre af kriminel karakter, men statsadvokaturen har ikke behandlet enkeltsager, hvor årsagen til undersøgelsen er, at en pige eller kvinde er forsvundet. Statsadvokaturen har imidlertid oplysninger om forsvundne piger/kvinder af anden etnisk herkomst end dansk.

 

Spørgsmålet om, hvorvidt den omhandlende gruppe er overrepræsenteret i de relevante statistikker, forudsætter viden om det samlede antal forsvundne personer samt viden om fordelingen på grupper i befolkningen. Statsadvokaturen er ikke umiddelbart i besiddelse af sådanne oplysninger, men statsadvokaturens undersøgelser har vist, at antallet af anmeldelser til politiet om forsvundne piger og kvinder af anden etnisk herkomst end dansk kun udgør en brøkdel af det antal, der er anmeldt som forsvundet til folkeregistret.

 

Det kan i øvrigt oplyses, at Rigspolitiet og statsadvokaturen i forlængelse af de retningslinjer, som Rigspolitiet udsendte i juni 2006 for den politimæssige håndtering af æresdrab og andre strafbare forhold, har indledt et samarbejde om erfaringsudveksling mv. med henblik på bekæmpelse af æresrelaterede forbrydelser.

 

Derudover indgår statsadvokaturen og Rigspolitiet for tiden i et mere konkret samarbejde vedrørende analyse af indgåede anmeldelser om forsvundne piger og kvinder med henblik på at identificere eventuelle sager, der dækker over strafbare forhold, som har forbindelse med kulturelt eller religiøst betingede normer og æresbegreber.

 

I det fortsatte samarbejde indgår endelig overvejelser om øget inddragelse af sociale myndigheder og organisationer. Samarbejdet mellem politiet og sociale myndigheder og organisationer kan være med til at sikre en tidligere afdækning af æresrelaterede strafbare forhold, herunder f.eks. i forbindelse med en ung piges pludselige udeblivelse fra skolen mv., ligesom sociale organisationer kan medvirke i forbindelse med en mægling mellem parterne i en konflikt, der tager udgangspunkt i forhold, der har forbindelse med kulturelt eller religiøst betingede normer og æresbegreber.

 

Det kan i den forbindelse nævnes, at Rigspolitiet den 7. oktober 2008 afholdt et seminar vedrørende æresrelaterede forbrydelser, der ud over repræsentanter fra politiet havde deltagelse af bl.a. Landsorganisationen af Kvindekrisecentre.”