J.nr. 700-00012

 

Den

16-10-2008

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens svar på spørgsmål nr. S 320 stillet af folketingsmedlem Frank Aaen (Enhedslisten)

 

 

Spørgsmål

Ministeren bedes oplyse, om der findes regler for staten, kommunerne og regionernes salg af affald til genbrug til udlandet, der sikrer, at det sorteres og genbruges under ordentlige arbejdsforhold.

     

Svar

Ifølge affaldsreglerne kan en virksomhed, uanset om den er privat eller offentlig, vælge at eksportere sit affald til genanvendelse efter transportforordningen og bekendtgørelse om overførsel af affald. Reglerne administreres af Miljøstyrelsen. Disse regler har til formål at varetage miljøhensyn, herunder at genanvendelse af affald sker under miljømæssigt forsvarlige forhold.

 

Affald, som eksporteres til genanvendelse kan være såkaldt ikke-anmeldepligtigt affald. Det er udtryk for, at det er vurderet, at det ikke er nødvendigt at begrænse transporten af sådant affald i EU af hensyn til miljøet.

 

Hvis affaldet eksporteres til ikke OECD-lande, gælder der særlige regler, hvor landene tager stilling til, om de ønsker sådant affald, og om det i givet fald skal forhåndsanmeldes eller være underlagt andre kontrolprocedurer. Hvis landene ikke melder tilbage betragtes det, som at de ønsker en forhåndsanmeldelse.

 

Hvis affaldet ifølge transportforordningen er anmeldepligtigt skal dette, før det kan eksporteres, anmeldes til Miljøstyrelsen, som bl.a. tager stilling til, om den behandling, affaldet skal undergå i udlandet, foregår på en miljømæssig forsvarlig måde.  

 

Det gælder ved alle grænseoverskridende transporter af affald, at der stilles krav om, at transportøren medbringer dokumentation for bl.a. mængde, nyttiggørelsesform, hvor affaldet skal behandles, og om behandlingsanlæggets nationale godkendelse. Disse krav øger muligheden for kontrol med at den pågældende affaldsfraktion reelt bliver genanvendt, og hvordan den bliver genanvendt.