Minister for Ligestilling

Velfærdsministeriet

Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 7226 9780

Fax. 7226 9780

E-mail [email protected]

 

SFW/ J.nr. 2008-6115

Folketingets Politisk-Økonomiske udvalg

 

 

 

 

 

Dato: 19. september 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske udvalgs brev af 25. august 2008 følger hermed minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 316 (PØU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 316:

 

”Ministeren bedes kommentere den vedlagte artikel ”Indvandrermænd flygter fra tvangsægteskaber”, der blev bragt i Jyllands-Posten den 21. august 2008 og svare på - om ministeren er opmærksom på det stigende antal af mænd af anden etnisk herkomst end dansk, der opsøger krisecentre for at får hjælp til at komme ud af en situation, hvor de enten tvinges til at indgå et ægteskab eller forsøger at komme ud af et tvangsægteskab, samt

- om ministeren kan forsikre os om, at der er nok pladser på landets mandekrisecentre til at tage sig af disse kriseramte mænd, der forsøger at forhindre at indgå i et tvangsægteskab eller forsøger at bryde ud af et sådant tvangsforhold?”

 

 

Svar:

 

Jeg vil gerne understrege, at jeg er meget optaget af ovenstående problematik om tvangsægteskaber, uanset om denne tvang rammer mænd eller kvinder. Mænd og kvinder skal ikke under nogen omstændigheder tvinges til at leve sammen med en anden person mod deres vilje.

 

Derfor har regeringen igennem mange år sat massivt ind overfor tvangsægteskaber. Og når flere mænd af anden etnisk herkomst end dansk opsøger krisecentrene for at undgå et tvangsægteskab, tyder det på, at regeringens indsats har båret frugt. Så selv om det er på en trist baggrund, må jeg alligevel glæde mig over, at flere mænd forsøger at sætte sig op imod et system, hvor familien forsøger at tvinge de unge mænd til at gifte sig mod deres vilje.

 

Idet indsatsen mod tvangsægteskaber og trusler om tvangsægteskab hører under Integrationsministeriet, er der indhentet bidrag til besvarelsen herfra. Integrationsministeriet kan oplyse følgende:

 

”Der er ved satspuljeforhandlingerne for 2007 afsat i alt 20 mio. kr. over de næste 4 år til bl.a. at støtte unge mænd og kvinder, der er flygtet fra tvangsægteskab eller trusler om tvangsægteskab, samt til at støtte, at de unge mænd og kvinder efterfølgende får mulighed for at klare sig selv. Indsatsen implementeres ved:

 

 

Indsatsen har været i udbud, men der indkom desværre ikke bud på botilbuddet, der levede op til kravene, ligesom der kun kom et bud på rådgivnings/informationsenheden. For at få bud ind og opnå større konkurrence, skal opgaverne udbydes igen.

 

Dertil kommer, at en række af de initiativer, der er sat i gang som opfølgning på regeringens handlingsplan fra august 2003 om indsatsen i perioden 2003-2005 mod tvangsægteskaber, tvangslignende og arrangerede ægteskaber, også omfatter unge mænd, der er i konflikt med familien på grund af tvangsægteskaber. Handlingsplanen indeholder 21 initiativer med bl.a. fokus på information og dialog, rådgivning og en forstærket kommunal indsats, og nogle af disse initiativer er målrettet såvel unge kvinder som unge mænd.

 

Integrationsministeriet yder bl.a. økonomisk støtte til Landsorganisationen af Kvindekrisecentres (LOKK) telefoniske ungerådgivning (Etnisk ung i krise) samt til en telefonrådgivning for børn og unge v. Børns Vilkår. Både unge kvinder og mænd kan henvende sig til telefonrådgivningerne.

 

Der skal endvidere i løbet af 2008 oprettes et rollemodelkorps vedrørende æresrelaterede konflikter. Rollemodelkorpset skal bestå af unge mænd med etnisk minoritetsbaggrund, hvoraf nogle har været offer for æresrelateret vold, tvangsægteskab mv. eller har været udøver af en æresrelateret moral over for medlemmer af egen familie, men som i dag har ændret holdninger og ønsker at fremme kønsligestilling og den enkeltes selvbestemmelsesret mv.

 

Rollemodellerne skal rejse rundt i landet og fortælle andre unge om deres erfaringer og gå i dialog med de unge om æresbegreber, tvangsægteskaber, kønsligestilling mv.

 

Formålet er at skabe en holdningsændring blandt etniske minoriteter til æresbegreber, kønsligestilling, den enkeltes selvbestemmelsesret mv. og dermed forhindre æresrelateret vold, herunder tvangsægteskaber.”

 

Som Jyllands-Postens artikel også viser, har mænd i krise, f.eks. efter samlivsophør, mulighed for at få støtte hos private – græsrodsinitierede organisationer. Nogle af disse får driftsstøtte af kommunerne, herunder eventuelt efter servicelovens § 18, der giver kommunerne adgang til at støtte det frivillige arbejde. I Danmark er der 3 veletablerede tilbud til mænd, nemlig i Horsens, Fredericia og København. På Mandecentret i København, der støttes af midler fra satspuljen, har en undersøgelse vist, at kapaciteten matcher efterspørgselen. Tilbudene i Horsens og Fredericia, der er baseret på frivillig arbejdskraft, rapporterer at være så godt som fuldt belagt året rundt.

 

Desuden har personer i krise, mænd som kvinder, mulighed for at gøre brug af de tilbud, der findes i serviceloven om boformer til midlertidigt ophold. Det er de enkelte kommuner, der har ansvaret for, at der findes det nødvendige antal pladser samt tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp. Støtten gives efter servicelovens § 110 og dækker således personer i krise på grund af f.eks. opbrud i familielivet, misbrug, hjemløshed mv. De midlertidige boformer er geografisk fordelt over hele landet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/Mette Seneca Kløve