Minister for Ligestilling

Velfærdsministeriet

Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 7226 9780

Fax. 7226 9780

E-mail [email protected]

 

IRJ/ J.nr. 2008-6038

Folketingets Politisk-Økonomiske udvalg

 

 

 

 

 

Dato: 18. september 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske udvalgs brev af 21. august 2008 følger hermed minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 315 (PØU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 315:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 21. august 2008 fra Martin Mancher vedrørende ligestilling mellem mænd og kvinder, jf. PØU alm. del-bilag 142.”

 

 

Svar:

Området vedrørende personregistrering, herunder fødselsregistrering hører under Kirkeministeriets område.

 

Jeg har derfor anmodet kirkeministeren om bidrag til denne besvarelse. Det fremgår bl.a. heraf, at

 

”I Lov om anmeldelse af fødsler og dødsfald af 31/5-1968, fremgår det i § 2, at det er forældrene, der har pligt til at anmelde en fødsel. Desuden gælder for et barn uden for ægteskab, at det er moderen, der er anmeldelsespligtig.

 

I medfør af lovens § 4 fastsættes de nærmere regler af kirkeministeren. I Bekendtgørelse om anmeldelse af fødsler og dødsfald af 1/5-2007, er det i § 2 fastsat, at anmeldelsen skal afgives på blanketten ”Fødselsanmeldelse”.

 

Selve anmeldelsen kan ske ved personligt fremmøde, ved indsendelse af blanketten eller ved digital anmeldelse, hvor det principielt er den samme blanket, der anvendes. Blanketten er udformet således, at det kun er moderen, der underskriver.

En graviditet er fra sundhedsvæsenets side af naturlige årsager knyttet til moderen og hendes personnummer. Ved fødslen udtager jordemoderen et personnummer til barnet i CPR systemet. Barnets personnummer har reference til moderens personnummer og jordemoderen kan heller ikke med sikkerhed fastslå den anden forælder.

 

Således er barnets personnummer i CPR-systemet knyttet til moderen, og denne tilknytning anvendes ved behandling af fødselsanmeldelsen.

 

Moderen har pligt til at pege på, hvem faderen er, og eventuelt at ægtemanden ikke er far til barnet. Derfor er det teknisk ikke tilstrækkeligt, at åbne op for moderens ægtefælles anmeldelse af barnefødsel, idet der kan være andre emner.

 

I forbindelsen med udviklingen af digitale løsninger til civilregistreringen, som findes på www.personregistrering.dk, har Kirkeministeriet udviklet en løsning, der muliggør, at jordemoderen (hospitalet) digitalt kan sende sin fødselsindberetning til personregisteret. Denne løsning implementeres for tiden af nogle hospitaler i Region Syddanmark.

 

Det undersøges i forbindelse hermed, om en elektronisk indberetning fra jordemoder/hospital helt kan overflødiggøre forældrenes fødselsanmeldelse og således helt fjerne årsagen for oplevelsen af forskelsbehandling. Af hensyn til en effektivisering af arbejdsopgaverne, overvejes det hvordan løsningen kan gøres obligatorisk for hospitalerne at anvende.”

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/  Sofie Carsten Nielsen