ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 565838

20. august 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 310 alm. del stillet af Det Politisk-Økonomis­ke Udvalg den 23. juli 2008.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 310 :

Ministeren bedes oplyse, om ministeren mener, at der er mulighed for gennem EU-lovgivningen – eksempelvis tjenesteydelsesdirektivet eller andre tilsvarende direktiver at stille krav om tilgængelighed for mennesker med handicap, ved indgåelse af aftaler mellem det offentlige og behandlingsklinikker som eksempelvis klinikker til kiropraktik, tandlægeklinikker, lægeklinikker m.v.?

 

Svar:

Der eksisterer ikke EU lovgivning, som muliggør, at der stilles krav om tilgængelighed for mennesker med handicap ved indgåelse af aftaler mellem det offentlige og behandlingsklinikker.

 

Overenskomsterne mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og de sundhedsfaglige organisationer har siden 1994 indeholdt forskellige elementer, hvis formål har været at øge tilgængeligheden for personer med handicap.  Krav til tilgængeligheden er medtaget i overenskomsterne om almen lægegerning, speciallægehjælp, tandlægehjælp, fysioterapi, fodterapi, psykologhjælp og kiropraktik.

 

I forhold til tjenesteydelsesdirektivet (2006/123/EF) kan det oplyses, at direktivet ikke regulerer indgåelse af aftaler mellem det offentlige og behandlingsklinikker. Sundhedsydelser er jf. tjenesteydelsesdirektivets artikel 2, stk. 2, litra f, undtaget fra direktivets anvendelsesområde.

 

Det kan dog oplyses, at Europa-kommissionen den 2. juli 2008 har fremsat et direktivforslag om gennemførelse af princippet om ligebehandling af alle uanset religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orienteret. I direktivforslagets artikel 4 foreslås det, at der indføres lige adgang for mennesker med handicap til bl.a. adgang til boliger og transport, som er tilgængelige for offentligheden. Der er dog knyttet visse begrænsninger til dette i det omfang, det ville medføre en uforholdsmæssig stor byrde eller kræve grundlæggende ændringer inden for de pågældende områder.

 

Direktivforslaget er under forhandling og er endnu ikke endelig vedtaget.

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk