Beskæftigelsesministerens tale ved åbent samråd i Det Politisk-Økonomiske Udvalg vedr. samrådsspørgsmål I,J, K, og L

 

 

 

Samrådsspørgsmål I

Ministeren bedes redegøre for, hvilke skriftlige såvel som mundtlige instrukser, der er givet i ministeriet med henblik på opkrævning hos partiet Venstre for parti‑interne Venstremøder samt hvornår disse instrukser er givet ‑ evt. skriftlige

instrukser bedes tilsendt udvalget før samrådet.

 

Samrådsspørgsmål J

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor og hvordan, disse instrukser ikke er blevet efterfulgt.

 

Samrådsspørgsmål K

Ministeren bedes redegøre for, hvilken kontrol/eftersyn, der er foregået af ministeriets regnskabsinstruks samt redegøre for, hvordan det er gået til, hvis denne ikke er blevet overholdt.

 

Samrådsspørgsmål L

Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt ministeriet har modtaget henvendelser fra partiet Venstre, der må have rykket for at få lov at betale deres udestående tilbage, nu det er en del af partiets officielle og højprofilerede politik at adskille

statsapparat og partiapparat samt, hvornår (dato) disse "rykker‑henvendelser" er tilgået ministeriet.

 

 

 

 

 

 

 

Svar

 

[spørgsmål I]

 

Da jeg blev udnævnt som beskæftigelsesminister vidste jeg, at der bl.a. af praktiske grunde i forhold til min kalender, skulle afholdes forskellige parti-interne møder i ministeriet.

 

Derfor gjorde jeg det også fra første dag klart, at regninger fra disse møder skulle sendes til Venstre.

 

Det er en instruks, som har været klar, og som de medarbejdere, der er eller har været involveret i disse sager, har været fuldt ud klar over.

 

Dette fremgår også af den pressemeddelelse som blev sendt ud, hvor min departementschef Bo Smith tydeligt redegør for, at der har været en klar instruks, som der også er administreret efter.

 

Af pressemeddelelsen fremgår: ”Der har fra Claus Hjort Frederiksens første arbejdsdag i ministeriet været klare retningslinier om, at alle regninger, der ikke vedrører ministeriet, men eksempelvis Venstre, skulle sendes til Venstre. Gennemgangen viser desværre, at vi ikke har været tilstrækkeligt omhyggelige med at overholde disse retningslinier. Det er naturligvis ikke ministeren, men ministeriets medarbejdere, der håndterer de enkelte regninger, og det er derfor mit ansvar, at der er sket fejl. Der er nu strammet op på procedurerne i ministeriet.”   

 

I forbindelse med at der blev søgt om aktindsigt i repræsentationsudgifterne, bad jeg dog for en sikkerheds skyld om at få foretaget en gennemgang af samtlige bilag for at se, om alt nu også var i orden.

 

Det er et meget omfangsrigt materiale der er gennemgået, hvor bilag og kalender omfatter i alt 11 ringbind.

 

Langt de fleste regninger er, helt som de skal, sendt videre og opkrævet. Helt i overensstemmelse med min instruks.

 

Men jeg kunne desværre på baggrund af undersøgelsen også konstatere, at mine retningslinier ikke i alle tilfælde var blevet fulgt. Vores interne opgørelse viste, at det drejede sig om 34 møder siden 2002 for et samlet beløb på 35.890,41 kr.

 

Det har ministeriet beklaget. Og det skal jeg også være den første til at beklage.

 

Fejlene er nu blevet rettet. Beløbene er blevet opkrævet og er indbetalt til ministeriet.

 

[Spørgsmål J+K]

 

Udvalget har også spurgt hvorfor og hvordan denne helt klare instruks, som alle, der har været beskæftiget med disse spørgsmål, har været fuldt ud klare over og administreret efter, ikke er blevet efterfulgt i alle tilfælde.

 

Dertil er der et enkelt svar. Ministeriets interne kontrol og opfølgningsprocedurer har ikke været gode nok.

 

Ministeriets kontrolprocedurer har ikke fanget alle tilfælde, hvor udgiften ikke skulle bæres af Beskæftigelsesministeriet, men af Venstre, og hvor regningen derfor skulle sendes videre. Det viser bilagsgennemgangen. Den viser dog ikke noget mønster i de møder, der ikke er blevet sendt fakturaer videre for.

 

Bilagsgennemgangen har endvidere vist nogle situationer, hvor ministeriets medarbejdere oprindeligt har skønnet, at en udgift burde bæres af Beskæftigelsesministeriet, men hvor vi nu har skønnet anderledes og derfor sendt en regning til Venstre.

 

Håndteringen af fakturaer og kontrollen hermed varetages af ministeriets medarbejdere. Jeg er derfor som minister ikke inde i detaljerne omkring attestering, kontering, posteringslister, anvendelse af elektronisk fakturering og efterkontrol. Hvis udvalget har uddybende spørgsmål hertil, vil jeg meget gerne skriftligt redegøre herfor.

 

Det helt overordnede svar vil jeg dog gerne gentage her: De interne kontrol- og opfølgningsprocedurer har ikke været gode nok.

 

[Spørgsmål L]

 

Udvalget har også spurgt mig, om ministeriet har modtaget rykkere fra partiet Venstre for at få lov til at betale et tilgodehavende.

 

Dertil kan jeg oplyse, at det har ministeriet ikke.

 

Men det er der sådan set ikke noget mærkeligt i.

 

Hovedreglen har jo været, at der skulle sendes regninger til Venstre, enten fra ministeriet eller direkte fra en ekstern leverandør. 

 

Det er ministeriet, der har kendskab til, hvilke regninger, der skulle sendes videre og ikke Venstre. SÃ¥ Venstre har ikke haft anledning til at tro, at der var regninger, der ikke var sendt videre.

 

Det må dog være sådan, at det er den interne kontrol i ministeriet, der skal sikre, at de regninger, som ikke skal betales af ministeriet, heller ikke bliver det. Og hvis det er mest praktisk at ministeriet lægger ud, og at regningerne umiddelbart efter bliver opkrævet hos rette vedkommende, så er det i orden.

 

Det er, som jeg har omtalt, ikke sket i alle tilfælde. Det er der nu rettet op på, ved at der er strammet op på de interne procedurer i ministeriet.  

 

Derudover har jeg bedt om løbende at blive holdt orienteret om, at de regninger, der skal sendes videre, også bliver det, og at de bliver indbetalt til ministeriet. 

 

For det skal være helt klart, at den instruks, der gælder og har været gældende hele tiden, skal overholdes.